fredag 22 maj 2009

Sweden Rock Festival slår publikrekord igen!

Följande i kursiv stil är saxat från Sweden Rocks egna hemsida:

"För nionde året i rad slår Sweden Rock Festival publikrekord! Förra årets upplaga av Sweden Rock Festival blev den största musikfestivalen i Sveriges historia med 33200 besökare.
Med två veckor kvar till 2009 års upplaga, som drar igång den 3 juni, står det nu klart att årets festival blir ännu större! Sweden Rock Festival startade under namnet Sommarfestivalen i Olofström redan 1992, flyttade till Karlshamn 1993 och antog då namnet Karlshamn Rock Festival. När festivalen hade växt ur kostymen i Folkets Park i Karlshamn tog vi steget till lilla byn Norje i Sölvesborgs kommun och döpte om festivalen till Sweden Rock Festival. Sedan 2001 har festivalen slagit nytt publikrekord varje år och vår fantastiska och trogna publik bevisar härmed återigen att hårdrocken i alla dess olika former är större än någonsin. Det finns fortfarande ett antal 3-dagarsbiljetter kvar och ett litet antal 1-dagsbiljetter till den 5 juni men sedan är det slut."


Jag tycker det verkligen är skitkul att festivalen ökar men det betyder bara mer trängsel när dom sista banden spelar, längre köer till öl, längre köer till mat, längre köer till ingångar, längre köer till toaletter och trångt på campingen. Det sistnämnda kan i och för sig ha förbättrats i och med att Sweden Rock låtit uppföra en egen camping iår som redan nu är fullbokad men man vet aldrig för det finns gott om nötter från Färöarna och fan vet var som skall tränga sig under ens partytält. Nåväl, det som stör mig mest är att festivalen år för år smyghöjer antalet besökare så det inte skall kännas som ett för stort hopp uppåt i antalet besökare och på så sätt slipper undan med att utöka festivalområdet. Det gjorde dom i och för sig för något år sedan men det räcker inte. Är alla och tittar på sista bandet (eller vilket annat band som helst för den delen så länge alla är där) så blir det så in i helvete trångt! För att inte tala om när alla skall ut! Korvstoppning i backen! Jaja, man får väl vara glad för det lilla och det är den otroligt sköna stämmningen, alla grymma band och så svidare som festivalen medför sig. Men mer om detta om någon vecka då jag kommer med min Sweden Rock Festival Pre-Report!

/Ulf Classon

lördag 16 maj 2009

Och så blev Accept ett coverband...

Ja det är nog tyvärr så för bandet har nu värvat förre TT Quick sångaren Mark Tornillo som ersättare för Udo Dirkschenider och har lirat in två låtar i replokalen med honom och tydligen skall en turné vara på gång också. Inte nog med att denna Tornillo gör ett rätt så uselt jobb så ställer man ju sig frågan; Kan man ersätta en så karismatisk sångare som Udo? Frågar du mig så är svaret ett solklart nej. Vissa band som tillexempel Thin Lizzy och Accept är så starkt förknippade med just en och samma sångare så när dom byts ut så får man endast en känsla av coverband tycker jag. Ta bara Accepts platta "Eat the Heat" tillexempel som såg David Reece ta över sången och även om skivan innehöll ett par bra låtar så var det ju inte Accept man fick höra. Nej, jag föredrar då U.D.O. som idag känns mer som det riktiga Accept än Accept själva för dom har rösten som gjorde Accept lika populärt som dom feta och svängiga riffen.

Lyssna på dom två "replokallåtarna" här:
Balls to the Wall
Flash Rocking Man

/Ulf Classon

fredag 1 maj 2009

I Uffes iPod...

Sitter här och har lite dåligt samvete över att bloggen inte uppdateras så ofta som jag vill att den skall göras men så är det ibland och man kan inte alltid sitta klistrad vid datorn. Men så bläddrade jag igenom senaste Classic Rock Magazine och mina ögon fastnade på deras fasta inslag "iPod Roulette" där dom tar en kändis iPod och trycker på shuffle/random och ser vad som kommer upp sen får kändisen i fråga försvara/kommentera låten lite kort. Ett roligt inslag tänkte jag men ägnade inte mer tid på det. Så efter några pilsners så här på kvällskvisten så kom jag på att detta skall ju jag göra ju! Fast med mig själv då så klart. Så jag drog igång iPoden, tryckte på shuffle och detta kom fram:

Mannhai - Error
Tung stoner-aktig rock med klara 70-tals vibbar! Duellen mellan den whiskey-osande manliga sången och den kvinnliga soulfärgade diton passar ypperligt snyggt in i det feta riffandet! Finsk rock när den är som bäst!!!

Robert Johnson and the Punchdrunks - Blade Runner
Denna svenska duo med Robert Johnson i spetsen lirar jävligt skön instrumentalrock som ofta kan låta som TV och filmmusik. Det svänger något hejdlöst om denna kort låt!

Soulfly - Eye For an Eye
Max Cavaleras Soulfly krossar Sepultura tio gånger av tio och denna låten från bandets debut har snurrat olidligt många gånger i min stereo. Max spinner vidare på Sepulturas sista skiva med sångaren, "Roots", och gör djungelthrash som bara han kan! Tunga riff, fett trummande och Max oefterhärmliga stämma gör denna låten och albumet till en klassiker!

Deep Purple - Chasing Shadows
Kanske inte Deep Purples mest kända låt då deras första plattor inte nådde upp i samma klass som efterkommande alster men här finns trots allt finfin 60-tals hård rock och denna låten är riktigt trevlig. Det är svårt att tro att det är samma band som året därpå bytte sångare till Ian Gillan och släppte "In Rock".

Turbonegro - Gimme Some
Norges svängigaste rockers med glimten i ögat hela tiden rockar som få! "Gimme Some" är ingen personlig favorit men kan jag sitta still? Nej! Rycker det i öltarmen? Ja för helvede!

D.A.D. - Blood In/Out
Min första skiva med dessa danska kungar och satan vad jag älskade "Helpyourselfish" när den kom. Det gör jag i och för fortfarande men jag förstår inte varför jag inte lyssnar oftare på denna skiva nu för tiden. Detta är bandets hårdaste alster och riffen sitter som gammeldansk i strupen!!!

Colin James - Keep On Lovin' Me Baby
Denna kanadensiska singer/songwriter-snubben svänger som få! Med lika delar rock och blues ihop med ett sinne för starka melodier så borde denna man vara ett större namn än vad han är. Colin James är värd att kolla upp för fans av tillexempel Stevie Ray Vaughan.

Deep Purple - Demon's Eye
Jag älskar min iPod! Den vet exakt vad jag vill höra och det är Deep Purple då jag är inne i en väldig lila fas just nu! "Demon's Eye" från "Fireball" är en riktigt lysande låt där Jon Lord och Richie Blackmore som vanligt briljerar med sitt samtspel lika mycket som Roger Glover och Ian Paice gör med att hålla rytmen men som alltid, kronan på verket, Ian Gillan är fullständigt lysande! Tänk om dom kunde ta och lira denna låten i sommar!

Deep Purple - Lady Double Dealer
När man inte trodde det kunde bli bättre så plockar iPoden fram ytterligare en Deep Purple låt! Denna gången från eran med Glenn Hughes och David Coverdale och låten "Lady Double Dealer" från "Stormbringer". Satan vad det svänger om bandets småsouliga hårdrock med denna uppstälningen! Pur magi! Var måhända detta den bästa perioden i Deep Purple karriär? Svårt att säga men bra som fasen är det i alla fall!

Rush - Stick It Out
Sicken avsluting! Ett av världens bästa band och dom är dessutom kanadensare till råga på allt! "Counterparts" är kanske inte Rushs mest kända album men likt förbenat jävligt bra! "Stick It Out" är rätt så mörk och elak i framtoning och det gillar jag. Ett album alla fans av progressiv rock borde äga!

Så det fick bli tio låtar denna gången och vi får se när lusten faller på nästa gång. Jag är lite förbryllad (och glad över iPodens goda smak) över att det blev tre Deep Purple-låtar. Jag har trots allt matat in 12750 låtar med artister från Elvis Presley och Frank Sinatra till Dimmu Borgir och Immortal samt allt som finns däremellan. Men det kanske ändras till nästa gång och då får jag kanske ingen Deep Purple alls. Nåväl, den dagen den sorgen, skål!!!

/Ulf Classon