fredag 25 december 2009

Bokrecension

"Vintage KISS photos 1974-1981" (2009)

Marc Scallatino
Ännu en fotobok om KISS har sett dagens ljus. Den här gången är det mannen bakom http://www.vintagekissphotos.com/, Marc Scallatino, som satt ihop mängder av tidigare ej publicerade bilder på "the hottest band in the world".
Han blev ett fan 1975 vid åtta års ålder och har sedan dess varit en trogen medlem i KISS Army. Genom åren har hans intresse för foton bara ökat och numera lägger han ner löjligt stora summor (hans egna ord) på fotosamlingar från inte bara vanliga fans utan även etablerade fotografer. För några år sedan köpte han bl a rättigheterna till Waring Abbotts KISS-arkiv. Bilder från denna fotograf utgör mycket av bildmaterialet i boken. Scallatino ser sitt arbete som ett sätt att bevara bilder för eftervärlden och han ser det främst i sin uppgift att hitta opublicerade bilder från de otroliga mängder av riktiga fotosessions som gjordes med bandet under storhetstiden.
Boken består endast av bilder, samt datum och plats då fotona tagits. Majoriteten är livebilder. Som ett gammalt KISS-fan kan jag bara säga Wow! Det är verkligen fantastiskt snygga bilder som letats fram och jag känner personligen inte igen många sedan tidigare, trots att jag vid det här laget tycker mig ha sett det mesta.
Boken tar sin början med bilder från Central Park i april 74. Bilder från denna session fanns bl a med i tidningen POSTERs KISS-special från 1977.
Sedan följer livebilder och studiobilder från alla år fram till 1981 och videoinspelningen av "I" och "A world without heroes". De bästa bilderna är nog de från "Dynastyturnén" 1979 i Madison Square Garden, New York. Fullkomligt knockande. Vilken show och vilken scen!
"Vintage KISS photos 1974-1981" är ett givet köp för vaje dedikerat KISS-fan.

/Niclas Müller-Hansen

Inga kommentarer: