söndag 3 januari 2010

Bokrecension

"Live to win - Låtarna som skrev mitt liv" (2009)

Andreas CarlssonDet ska väl sägas från början att den hårdare musiken inte tar upp några större delar av Andreas Carlssons självbiografi. Min lilla förhoppning var att det skulle bjudas på lite intressanta anekdoter om hans arbete med Paul Stanley, Def Leppard och Bon Jovi. Tyvärr bjuder inte "Live to win" på någon sådan läsning.
Boken handlar om hans uppväxt och tidiga intresse för musik. Han spelar gitarr, vilket jag dock inte visste, och är tydligen en ganska duktig gitarrist. Han hamnar i Cheiron-gänget med Denniz PoP och Max Martin och sedan rullar låtskrivandet på.
Mellan raderna känns det som att han själv tycker att Cheirontiden blev som en maskin som spottade ur sig hitsinglar efter en given mall och att knappast någon av alla dessa låtar kommer att ha gjort några större avtramp i musikhistorien.
Hans arbete med Paul Stanley och även Gene Simmons, bjuder inte på några roliga berättelser och lika lite står att läsa om Bon Jovi. Det bränns mer krut på att förtälja om Jon Bon Jovis lyxhus i New Jersey och Gene Simmons dito i LA.
Det är lite konstigt att en person som upplevt så mycket och tjänat sådana ofantliga summor pengar, inte har mer att berätta och det gäller även den musik han främst är känd för, så som Britney Spears och Backstreet Boys.

/Niclas Müller-Hansen

Inga kommentarer: