söndag 6 mars 2011

Bokrecension

Dave Thompson

"Blockbuster - The true story of The Sweet" 2010En bok som denna har jag länge väntat på. The Sweet har många gånger om klassats som ett skämt från 70-talet. De klädde sig i extremt löjliga kläder och spelade in singlar som anses vara något av det mest banala som pressats på vinyl.
Men The Sweet var så ofantligt mycket mer än detta. Länge njöt jag av den svenska "The not even close to complete Sweet encyclopedia", men den fokuserade ju främst på bandets besök i Sverige.
Dave Thompsom har gjort ett väldigt utförligt arbete och knåpat ihop en mycket intressant och läsvärd bok om ett av Englands en gång i tiden största band. Här finns det mesta som bör vetas om deras historia. Allt om samarbetet med Chinn/Chapman, som gav dem åtskilliga stora hits i karriären, till tiden på egna ben och bandets förfall i slutet av 70-talet.
Exemplvis förklaras den eviga anekdoten om bajsincidenten på Gröna Lund. Tydligen var det guacamole som smetades ner i logen, inget annat. Brian Connollys brutala misshandel förklaras och Brian själv hävdade att hans kaxiga attityd delvis spelade in. Den något komiska fängelsevistelsen i Belgien reds ut och släktskapet mellan deras egen "Blockbuster" och Bowies "The Jean Genie" ges delvis en förklaring. Dessutom tar boken även upp mycket kring bandets USA-turnéer och den dåliga tajming som ofta förföljde bandet. Oerhört intressant.
I boken bjuds det även på mängder av diverse singelomslag, livebilder och utdrag ur tidningar. Lite konstigt är det dock att svenska POSTER knappt finns representerad. Denna excellenta tidning gjorde större insats än någon annan med att promota och sälja The Sweet till svenska ungdomar.
"Blockbuster" är en alldeles utmärkt biografi över ett band som många gånger glöms bort och förlöjligas. På slutet finns även en ganska utförlig diskografi som även inkluderar diverse bootlegs.

/Niclas