tisdag 24 maj 2011

Bokrecension

Eddie Trunk

"Eddie Trunk´s essential hard rock and heavy metal" 2011Eddie Trunk kan väl liknas lite vid vår egen Anders Tengner. Han har pysslat med allehanda hårdrock under hela sitt liv, men istället för det skrivna ordet har Trunk mestadels ägnat sig åt radio.
Det här är hans första bok och är främst en sammanställning av de "viktigaste" banden inom ämnet hårdrock, samt hans relation till dem. Han har intervjuat alla band värda att nämna och anses av många vara kung av hårdrocksradio och numera även tv, efter en längre karriär hos bl a VH1.
Letar man efter häftiga återberättelser kryddade med den vanliga tillhörande dekadensen, får man nog fortsätta leta eller läsa om "the Dirt". Trunk bjuder inte på något saftigt utan berättar mest sin egen historia via alla de intervjuer han gjort och konserter han sett. Personligen kan jag tycka att han spelar hyfsat "safe", vilket gör att boken egentligen inte är särskilt spännande och ej heller bjuder på någon kul story man inte hört tidigare.
Det som är mest givande i denna berättelse på 240 sidor är alla bilder tagna av hans vän Ron Akiyama som plåtat i stort sett varenda band han tar upp. Här finns bl a en kul livebild på KISS från 1979 där Ace bär en keps och ser allmänt glad i hatten ut.
Nej, jag hade nog hoppats på lite mer av herr Trunk. Lite mer backstagestories, lite mer galenpannor och lite mer humor. Det blir i längden en ganska träig berättelse och det bjuds inte på någon nämnvärd överraskning. Intressant är att inte ett enda grungeband finns med. Säg vad man vill om flanellskjortor och titta ner på fötterna-mentaliteten som rådde, men nog kunde han petat in Alice in Chains eller Soundgarden och istället plockat bort Billy Squier.
Faktum är att Tengners bok är betydligt roligare att läsa och det inte bara för att han är svensk, utan för att han bjuder på fler roliga och intressanta minnen från ett liknande liv. Dock har båda lyckats få en storhet att skriva förordet, Trunk har Halford och Tengner har Cooper.

/Niclas