fredag 9 september 2011

Skivrecension

Opeth

"Heritage" 2011Jaha, borta är Åkerfeldts karakteristiska growl och istället flyter låtarna fram i ett 70-talsdoftande lugn med taktbyten a´la Dream Theater. När "The devil´s orchard" drar ned på tempot och hammondorgeln får ljuda blir det nästan kyrkligt och inledande titelspåret har ett starkt skimmer av svensk folkmusik. Låter det konstigt? Nej, inte det minsta.
Opeth har länge varit ett av mina favoritband på den svenska musikhimlen och har sällan gjort mig besviken. Det gäller även denna gång.
"Heritage" är ett betydligt mer stillsamt Opeth och deras melankoli får här ett lite annat uttryck, främst kanske för att Åkerfeldt endast använder sig av ren sång. Plattan är nästan en timme lång, men du tröttnar aldrig som lyssnare, för efter varje ackord dyker en ny liten twist upp och fulländar skivan.
Om detta nu är den nya vägen för Opeth återstår att se. Kanske leder detta lugn till ett överjävligt growlande och tyngre riff på framtida album, vem vet? Dock kvarstår det faktum att Opeth är och förblir något av det allra bästa Sverige kan stoltsera med i musikvägg. 
Köp, lyssna och njut!

Betyg: 4/5

/Niclas 

Inga kommentarer: