söndag 4 december 2011

Skivrecension

Eagleheart

"Dreamtherapy" 2011Tjeckien är inte ett land som inte spottar ur sig stora metalakter direkt, men Eagleheart från Brno har lyckats nå ut till en bredare publik än vad som är vanligt i den gamla Sovjet-staten.
De släppte sin debut "Moment of Life" 2008 och fick mycket fin kritik både från recensenter och publik världen över och har agerat förband åt bl.a. W.A.S.P.
Tre år senare har ingen mindre än Roland Grapow (Masterplan, ex. Helloween) rattat i kontrollrummet på deras andra skiva "Dreamtherapy".
För mig är Eagleheart en ny bekantskap och inledningsvis kunde jag inte märka av att de tillför den redan mättade Power Metal-genren någonting nytt.
Men med "Lost in the Dead End" händer någonting och helt plötsligt lossnar det och Eagleheart har skrivit en riktig hit! Efterföljande "Creator of Time" är inte sämre den och jag börjar gnugga nävarna och tänker att det här kan verkligen vara någonting.
Sen slår de av på takten med en midtempolåt i "Nothing Remains" och efter det så tappar de plötsligt lite igen och är tillbaka där de började.
Men inte rullar allt utför, de kommer tillbaks med bravur i och med den mäktiga och progressiva "Glass Mountain" och avslutar hela skivan med "Wheel of Sorrow", en storslagen tolvminutare som avrundar ett i det stora hela mycket bra Power Metal-alster.
Musikaliskt ligger de inte så långt från akter som Kamelot, Royal Hunt och Masterplan, med andra ord lätt symfonisk och progressiv Power Metal. Sångaren Voitech Simonk för tankarna till Norge's kanske största namn i metalvärlden, Jörn Lande, och det är banne mig inget dåligt betyg! Nu är det inte bara i hockey vi behöver se upp med Tjeckien, de kan lira metal också!


Betyg: 4/5

/Martin

Inga kommentarer: