måndag 2 februari 2009

Årets bästa skiva 1976

Musikåret 1976 blev inte så svettigt att lista som jag trodde att det skulle vara. Visst, det är inte lätt att välja ut tio skivor när man får lämna ute skivor som "Agents of Fortune" med Blue Öyster Cult, "Night Shift" med Foghat och Moxys andra platta för att välja några, men när jag väl var nere på tio skivor så föll bitarna på plats rätt snabbt.
Obestridlig etta är helt klart Rainbows "Rising" med klassiska låtar som "Tarot Woman", "Starstruck" och för att inte tala om en av världens bästa låtar i "Stargazer". Musik blir inte mycket bättre än så här. Tvåa och trea kommer mitt kära AC/DC och kan inte ens dom slå Rainbows "Rising" så förstår man vilket mästerverk Blackmore har skapat.
Men nu tillbaka till AC/DC. Man skulle med lätthet kunna säga att "High Voltage" är en bättre skiva än "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" men så lätt är det inte. Hur gick det ihop nu då? Jaja, hur som helst så anser jag att "Dirty Deeds…" är en klass bättre än "High Voltage" även om båda är fullpoängare. I alla fall nu då det är dom europeiska varianterna som det handlar om. Jag vet inte vad det är men jag får alltid en speciell känsla i kroppen när jag lyssnar på "Dirty Deeds…". Här haglar det ju naturligtvis av klassiska låtar men jag tänker inte nämna några utan bara konstatera att det är skönt att äntligen ha med universums bästa band i omröstningarna.

En fjärdeplats för Rush och deras "2112" är ju naturligtvis en för låg placering men vad gör man när konkurrensen är så bra som den är? "2112" är helt klart en av mina favoritskivor med bandet och även om den avslutande delen inte är lika stark som inledningen så är det bra nog för att berättiga fjärdeplatsen. Inledande tjugominuterseposet tillika titelspåret är ren skär magi och när man sen direkt efter det får "A Passage to Bangkok" så är man fullständigt såld.

Femma får "Crystal Ball" bli med Styx bli, enligt mig deras bästa skiva. Här finns "Mademoiselle", "Jennifer" och det helt magiska titelspåret men det är bara tre låtar på en hel skiva med grymma rocklåtar.
Sexa och sjua var hugget som stucket om man säger så. Både Thin Lizzy och Aerosmith levererar lika bra och grymma rockskivor men ett val måste göras. Valet för den bättre placeringen föll på Thin Lizzy, ett band som jag vanligtvis rankar lägre än Aerosmith, men i just detta fall så är Thin Lizzy strået vassare med låtar som "Jailbreak", "The Boys Are Back In Town", "Cowboy Song" och "Emerald". "Rocks" med Aerosmith är i och för sig inte ett dugg sämre med låtar som "Back In The Saddle" och "Rats In The Celler" men dom står inte här på sin absoluta topp än men det gör Thin Lizzy med sin "Jailbreak" och det kan spela in en del i valet också.

Åtta ligger en albumdebutant och Tom Pettys debut är en riktig höjdare även om hans storhetstid inte riktigt infunnit sig än. Avslutande "American Girl" är en av mina absoluta favoriter med Petty och han är helt klart en av världens bästa rockartister enligt mig.
Nia får Led Zeppelin bli trots ett inte helt hundraprocentigt album men låtar som "Achilles Last Stand" och "Nobody's Fault But Mine" talar i och för sig för sig själva. En mellanplatta av Led Zeppelin men till trots så är det bra rock vi får serverat oss.
Tia och sist fick Kiss bli med sin "Destroyer" och även om jag inte är något massivt Kiss-fan så kan jag inte låta bli att abdikera inför denna klassiker som den kommit att bli.

1976 är ett bra musikår om än inte det starkaste men det är alltid kul att lyssna igenom gamla favoritskivor och att jag skulle få med en Kiss-skiva på en av mina listor är i alla fall en överraskning för mig.

Så listan fick alltså detta utseendet:
1. Rainbow - Rising
2. AC/DC - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
3. AC/DC - High Voltage
4. Rush - 2112
5. Styx - Crystal Ball
6. Thin Lizzy - Jailbreak
7. Aerosmith - Rocks
8. Tom Petty & The Heartbreakers - S/T
9. Led Zeppelin - Presence
10. Kiss - Destroyer

/Ulf Classon

Inga kommentarer: