torsdag 16 juli 2009

Sonisphere 2009 Pre-Report

Då blev det sent om sidor bestämt att man skall åka på Sonisphere festivalen också då. Tanken var inte sådan från början men jag kom över en biljett billigt så jag tänkte; Va fasen! Det är ju många bra band och det var länge sedan jag såg Metallica live! Frågan är bara hur som många som köpt biljett till denna endagarstillställningen i Hultfreds folkpark? Det känns som dom vräker ut biljetter i olika tävlingar och extraerbjudanden så frågan är om biljettförsäljningen går trögt? Det får vi se på lördag men jag hoppas det i alla fall kommer så pass mycket folk så det inte blir öde framför scenen.

Vilka spelar då? Jo dagen inleds med sveska Adept som lirar någon form av amerikansk modern hardcore/metal om jag ska gå på den snabba lyssningen jag gjorde på deras MySpace. Sen har vi popmetallarna i Dead by April som är riktigt jävla usla! Jag fattar inte hur folk står ut med att lyssna på sådant skräp! Ungdomarna verkar ju gilla det i alla fall (usch vad gammal jag kände mig när jag skrev det).
Första bandet jag kan tänka mig kolla in är The (International) Noise Conspiracy och det mycket för att den forne Refused frontmannen Dennis Lyxén är frontman i bandet och förmodligen är en av dom mest energiska sångarna man kan se på en scen idag skulle jag tro.
Sen får vi überteknisk matematikmetall med Meshuggah som är ett band jag aldrig har fastnat för. Visst fan är dom bra och visst fan är trummisen Tomas Haake en av dom mest tekniska man kan bevittna men är det bra då? Det är ju bara en massa udda takter och luriga tempoväxlingar hela tiden. Jag har svårt att hitta den så viktiga röda tråden i deras musik så nej, det blir nog inget Meshuggah för mig.
Däremot så ska jag se The Cult! Det är förmodligen av den anledningen som jag åker. Jag har aldrig sett detta briljanta rockband och bara måste se dom minst en gång innan dom lägger ner verksamheten ännu en gång. Det kanske till och med är sista gången man har chansen att se dom?
Från höga berg till djupa dalar blir det när Mastodon går på. Om jag är på topp när The Cult lirar så lär jag gå ner mig när tråkmånsarna i Mastodon börjar lira. Jag förstår inte vad folk ser i detta enformiga band. Det roliga är att det tydligen skall vara progressiv modern metal som dom spelar men jag tycker allt dom gör låter likadant. Enformigt, segt och ointressant om du frågar mig.
Men ointressanta är definitivt inte Anthrax! Jag tycker i och för sig det är synd att John Bush, en av mina favoritsångare, inte är med i bandet längre men den nya förmågan vid micken, Dan Nelson, lät vid första mötet via YouTube inte helt olikt just Bush. Kanske lite raspigare och lite råare men han har nog definitivt all den styrka i rösten som krävs för att göra dom gamla klassikerna rättvisa.
Sen kommer ett av dom banden jag ser fram emot mest – Lamb of God! Amerikanerna fångade mitt intresse för några år sedan med sin okonstlade amerikanska metal innehållandes både thrash, hardcore och death metal för att i slutändan tyvärr klassas som metalcore. En genre dom definitivt brutit sig ut ifrån med sina två senaste alster anser jag och dom innehar idag en egen identitet.
Fast frågan är om jag inte ser fram allra mest mot Machine Head? Jag har följt amerikanernas karriär sedan debuten för många år sedan och efter en liten svacka så gjorde dom för några år sedan storstilad thrashcomeback med ”The Blackening”! Bandet har alltid levererat storartat när jag sett dom live och förväntar mig inte mindre nu!
Sen kommer ett av Englands mest framgångsrika metalband och pandasminket är naturligtvis med! Cradle of Filth kommer att ge alla black metal-fans det dom vill ha men jag frågar mig alltid var gång jag hör bandet varför sångaren, Dani Filth, låter som en trasig visselpipa? Han sjunger något otroligt jobbigt och lägg där till en diger skivkatalog som på sin höjd kan intressera mig på endast en handfull spår.
Nästa två band ut är lite luriga bokningar tycker jag då övriga i line-upen förutom The Cult är uteslutande stenhårda akter. Först kommer Primal Scream som man aldrig vet vart man har musikaliskt. Ena stunden släpper dom en Rolling Stones-osande rockplatta för att nästa stund ge ifrån ABBA-minnande musik eller tunga ambienta tongångar. Vad dom kommer att bjuda en publik med övervägande metallskallar på skall bli intressant att se.
Nästa band är Sveriges kaxigaste rockband The Hives som fler än en gång fått skribenter för dom stora blaskorna att skandera ”Sveriges bästa liveband”. Jag har sett bandet och dom är jävligt bra live med sin energiska rock vars, ibland intrikata, riff oftast får publiken att dansa av lycka. Att sen Howlin’ Pelle är en av landets kaxigaste sångare gör inte saken tråkigare.
Men så blir det då dags för anledningen att denna festival (som arrangeras på flera ställen i Europa) existerar. Tungviktarna i Metallica gillar att spela på festivaler i Europa så varför inte arrangera ett gäng själva? Två timmar Metallica skall vi tydligen få och jag ser fram emot detta då det, som sagt, var länge sedan jag såg dom sist. Synd bara att det verkar som dom helt slopat spela låtar från sitt bästa album – Load!

Sonisphere kan komma att bli en riktigt trevlig tillställning fast vi får nog hoppas på att det säljs tillräckligt med biljetter som sagt för annars kan det nog bli rätt så tråkigt.

/Ulf Classon

Klara band för Sonisphere 2009

Metallica
The Hives
Primal Scream
Cradle of Filth
Machine Head
Lamb of God
Anthrax
Mastodon
The Cult
Meshuggah
The (International) Noise Conspiracy
Dead by April
Adept

Inga kommentarer: