söndag 15 september 2013

Q&A med Ash and Coal.

Ash and Coal är en ny och mycket trevlig bekantskap. Ett band som bemödar sig att skicka ut vinyl som promo, måste ju bara vara bra, eller?
Jo, visst är bandet bra. Omslaget ovan är snyggt som tusan och musiken så där härligt höstdyster. 
Jag drog iväg lite frågor och fick svar ganska omgående från Viktor.
Lyssna på låtar HÄR

Presentera bandet!

Viktor: Ash and Coal är från Linköping. Jag (Viktor Klint) sjunger, spelar bas och gitarr, Adrian Hörnqist-trummor, Joakim Kärling och Magnus Pettersson-gitarr.

Var kom namnet ifrån?

Viktor: Det kommer från låten "Perish in flames" av Marduk. Sträcklyssnade på "Plague angel" skivan då den kom och fraseringen och uttalet av "come closer, ash and coal" satte sig på nåt vis. Det är ju ganska vanligt att man snor nån låttitel/filmtitel till sitt bandnamn idag, med det kändes rätt ändå, då det var en textrad från ett band från grannstaden och inte typ Black Sabbath.

Hur länge har bandet existerat?

Viktor: Bandet startade med att jag gjorde några låtar 2009. Snabbt blev det flera låtar och då tog jag kontakt med min gamle vän Adrian, som jag har spelat ihop med från och till sen i början av nittiotalet. Vi bokade studio och spelade in 10 låtar 2010 utan nåt bandnamn, och det blev så pass bra att vi var tvugna att försöka prångla ut det på nåt sätt. Misslyckades dock med att få ut promon ordentligt, tyvärr. 2011 hade jag 10 nya låtar klara så då spelade vi in dem. Dålig som jag är på att skicka runt och ta kontakt med branschen, så fick vi denna gång draghjälp av soundsofzilence.com som ville släppa en EP digitalt på deras sida. Känslan och attityden hos dem kändes rätt och samtidigt tryckte vi upp egna gatefoldvinyler för dem som vill ha fyskiskt format.

Vad influeras ni av?

Viktor: De flesta former av hårdrock och rock. Bara det finns en mörk nerv och ett driv som tilltalar mig så kvittar det om det är REM eller Immolation som står som avsändare, bara för att nämna två.

Har ni giggat mycket? Något roligt minne?

Viktor: Inga gig med Ash and Coal ännu. Men vi ska ut och spela nu när vi fått ut Ep´n. Ska börja repa inför kommande gig. Inget spikat än så länge tyvärr. Är det nån arrangör som är sugen är det bara att höra av sig till oss på ashandcoal@hotmail.com! Alla i Ash and Coal har dock spelat live i andra band i många år, så erfarenhet finns. Ett roligt minne är när jag och Magnus spelade ihop i vårt dåvarande band Corporation 187. Sångaren Filip fick akut rännskita typ när introt började snurra på en spelning i Zürich och vi stod alla utanför och jagade på som as för att han skulle gå på. Han måste ha fått i byxan i första utskriket. Trummisen Robban satt med spyhink under hihaten på en spelning från samma sväng och ömsom tvåtaktade och hulkade. Detta händer nog de flesta band, men det är lite småkul i efterhand.

Berätta lite om omslaget till EP´n!

Viktor: Det är en amerikansk fotograf vid namn Jesse Johanning som tagit bilderna. Claudio Marino fixade layouten. Vi hade en annan bild på g från början, men så kom Claudio över dessa och de kändes gjutna till musiken. Lite "vägen" känsla.

Vilka är de främsta låtskrivarna i bandet? 

Viktor: Jag har skrivit alla låtar så här långt. Men främst vet jag inte. Det jag vet är att både Magnus och Joakim är bra låtskrivare, så det vore intressant att mixa lite och se hur det skulle utveckla sig.

Hur länge arbetade ni med den här EP´n? 

Viktor: Det är två låtar från inspelningen vi gjorde 2010 och fyra från den vi gjorde sist 2011. Jobbet med att ta fram EP´n med omslag, ommastring till vinyl, pressning mm så att det synkat, har pågått sedan 2012. Soundsofzilence.com fick välja låtar från de båda inspelningarna. De valde de lite lugnare låtarna från båda. Det blev en bra enhet. Det finns låtar som är mer kött på också. Vi får se vad vi gör med resten av alla låtar från dessa inspelningar. Det är alltid roligare och mer utmanande att göra nytt material och hitta nya vinklar. 

Något kul minne från inspelningen?

Viktor: Att allt gick smidigt och stämningen och känslan i studion kändes bra. Joakim äger White light studios där vi spelade in så det hjälpte så klart till. Grundidén var annars att sätta allt i en tagning och klippa så lite som möjligt. Det skräp och gnissel som råkade bli ibland fick vara kvar. Det gör mycket för känslan i låtarna. Sen kan man ju också försöka kontrollera det så att det låter bra.
Tack för medverkan! Viktor/Ash and Coal

/Niclas

Inga kommentarer: