söndag 5 oktober 2008

Årets bästa skiva 1970-72

Japp då var det dags att leverera mina listor över skivåren 1970 till 1972 så utan förvarning så kastar vi oss över listorna med en gång!

1970

Än en gång sopar Neil Young banan med hårdrockens stora som här fått sällskap av nykomlingen Black Sabbath. Men varken Led Zeppelin’s "III" eller Black Sabbath’s två skivor "Paranoid" och "Black Sabbath" kommer upp i Deep Purple’s klass. Purple’s "In Rock" är ett mästerverk av oanade mått och innehåller bland annat underbara låten "Child In Time".
Av dom avslutande fem skivorna är det väl egentligen bara Crosby, Stills, Nash & Young’s "Déjà Vu" som är något in närheten av dom fem i toppen men avslutande fyran är inte dåligt på något sätt.

1. Neil Young - After The Goldrush
2. Deep Purple - In Rock
3. Led Zeppelin - Led Zeppelin III
4. Black Sabbath - Paranoid
5. Black Sabbath - Black Sabbath
6. Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu
7. Jethro Tull - Benefit
8. Trapeze - Medusa
9. Uriah Heep - Very 'Eavy Very 'Umble
10. November - En Ny Tid Är Här...

1971

Ett bra skivår där alla dom tre första plattorna är givna för full pott men även om The Who's platta är en av världens bästa skivor och Sabbath's är bra så in i h-vete så slår dom inte Zeppelins fyra... Jethro Tull klår stora starka Deep Purple’s eldklot med en två låtar lång vattenlunga medan The Rolling Stones kladdiga fingrar är lite bättre än en debut med en svart änka.
Den avslutande trippeln CSN&Y, MC5 och Crazy Horse finns egentligen inget att orda om, en grym trio som med lätthet hade kommit högre på listan om inte konkurrensen varit så löjligt bra.

1. Led Zeppelin - Led Zeppelin IV
2. Who - Who's Next
3. Black Sabbath - Master of Reality
4. Jethro Tull - Aqualung
5. Deep Purple - Fireball
6. The Rolling Stones - Sticky Fingers
7. Black Widow - Black Widow
8. Crosby, Stills, Nash & Young - 4 Way Street
9. MC5 - High Time
10. Crazy Horse - Crazy Horse

1972

Överlägsen vinnare detta år är så klart världens i särklass bästa liveplatta, "Made In Japan", med ett helt fullständigt lysande Deep Purple i absolut högform. Ett ord som klassiker är att nedvärdera ett sådant här alster. Samma omdöme ger jag årets näst bästa skiva, Neil Youngs "Harvest", ett lysande album där även Neil är på sin absoluta topp. Att Deep Purple studioalbum "Machine Head" kommer efter en liveskiva är det faktum att liveversionerna är ännu bättre än dom som spelades in i studion. Och då vet vi ju att studioversionerna är rätt hyfsade dom också.
Att en skiva som "Vol.4" med Black Sabbath kommer på just en passande fjärdeplats beror på mördande konkurrens vilket ni säkert har förstått. Jethro Tulls plats på listan är given och det är likaså Uriah Heeps två släpp. I Heeps fall fick hjärtat avgöra för dom är precis lika bra båda två. Min första skiva med bandet var just "The Magician's Birthday" så därför får den skivan den högre listpositionen. Sen följer en skönt sväning debuttrippel där Dios Elf ligger bäst till.Detta är ett mycket bra skivår måste jag säga där många bra alster fick ge vika för denna tio-i-topp:

1. Deep Purple - Made In Japan
2. Neil Young - Harvest
3. Deep Purple - Machine Head
4. Black Sabbath - Vol 4
5. Jethro Tull - Thick As A Brick
6. Uriah Heep - The Magician's Birthday
7. Uriah Heep - Demons And Wizards
8. Elf - Elf
9. Blue Öyster Cult - Blue Öyster Cult
10. Foghat - Foghat

/Ulf Classon

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanonbra listor!
Fortsätt så här!

Metal Shrine sa...

Trevligt att det uppskattas, lovar att försöka upprätthålla standarden.
Uffe/Metal Shrine