torsdag 23 juni 2011

Konsertrecension

Foo Fighters

Stockholm Stadion, StockholmSolen förgyller huvudstaden och Biffy Clyro håller som bäst på med ditt set när jag äntrar Stadion. Det låter inte dumt alls och det slår mig att jag faktiskt intervjuade en av medlemmarna förra året, men publicerade aldrig intervjun. Skotskan var inte att leka med.
Något senare går Band of Horses på och bjuder på en av de bästa spelningarna jag sett på länge. Sångaren Ben Bridwell sitter inne med en enastående röst som på något underligt sätt bara blir bättre och bättre under konsertens gång. Utan tvekan ett av de bästa banden på jorden just nu och Foos keyboradspelare Rami Jaffe kommer ut och hjälper till på två låtar, vilket ger extra krydda till framträdandet.
Dave och hans mannar sparkar loss klockan 21.00 med "Bridge burning", pressar plattan i mattan och ser aldrig tillbaka. Det bjuds på en fenomenal urladning under 2 timmar och 10 minuter och få människor i den utsålda Stadion kan ha gått hem besvikna.
"Rope", som är en personlig favorit från nya plattan, låter oerhört bra live och är så här långt i deras karriär, en av deras starkaste och mest intressanta låtar. Denna följs av en superb trippel bestående av "Pretender", "My hero" och "Learn to fly" och publiken är verkligen med på noterna denna sommarafton. Det sjungs allsång som får Skansens hålligång att framstå som en lekskola.
"Breakout" är riktigt tung och i "Cold day in the sun" får Taylor Hawkins lufta stämbanden. Precis innan presenteras bandet av Dave och Pat Smear får möjlighet att visa upp sin blågula Hagström till stort jubel.
"Monkey wrench" är för "the old Foo Fighters fans", som Grohl uttryckter det och Stadion kokar. Därefter blir det en ljuvlig "Let it die" .
"Young man blues" blir det röjigaste som presenteras under kvällen och det svänger hårdare än på ett dansbandsmaraton. Före "Best of you" drar Grohl av öppningsackordet och publiken evt inte till sig av glädje och Grohl ler och säger glatt "So you know that chord?". Utan tvekan är allsången i denna låt absolut kraftigast under kvällen och vill heller inte ta slut, till Grohls och bandets stora glädje.
Avslutningen med Queens "Tie your mother down" och "Everlong" känns helt rätt och jag lämnar Stadion tillsammans med 30000 andra lyckliga människor.
Foo Fighters har nått den absoluta toppen och det ska mycket till för att de ska bli nedknuffade därifrån.
Hail Dave!

Betyg: 5/5

Setlist:

Bridge burning
Rope
The pretender
My hero
Learn to fly
White limo
Alandria
Breakout
Cold day in the sun
Stacked actors
Long road to ruin
Stacked actors
Walk
Monkey wrench
Let it die
Generator
Times like these
Young man blues
All my life
Skin and bones
Best of you
Tie your mother down
Everlong

/Niclas