onsdag 24 juni 2009

Metaltown 2009 Pre-Report

Den i Göteborg belägna festivalen Metaltown börjar bli en av dom hårdaste hårdrocksfestivalerna i Sverige – i alla fall om man ser till musikstilen. För det är så att i år förekommer det knappt något rockband överhuvudtaget. Ett minus om du frågar mig för i år är det färre band än någonsin som jag verkligen vill se även om jag gillar stenhård metal. Jag får det till fyra stycken som jag vill se. Ifjol var det överlägset mer band på min måste-se-lista. Varför åker du då undrar ni? Jo anledningen är att jag alltid haft supertrevligt när jag varit där och bestämde mig i år för att åka enbart för att umgås med vänner. Men så började dom intressanta banden rulla in och ja, det finns ju faktiskt en del kul som jag kan tänka mig (och förmodligen kommer) att kolla på men mer om det lite längre ner.
Det som gör Metaltown lite speciellt är ju att festivalområdet ligger i hamnen ute på den så kallade Bananpiren vilket gör att det rätt som det är kan lägga till en färja när du står och kollar in ditt favoritband. Läget gör ju också att det kan bli en rätt så dyr tillvaro då det inte förkommer någon camping vilket gör att du, med lite otur, bara får tag på ett dyrt hotell som boende. Dyr är också ölen och utbudet på mat är både litet och kostsamt. Det är alltså ingen festival för den med tunn plånbok. Men tar man sig råd så är Metaltown en oerhört trevlig festival och jag kan rekommendera en tripp dit.

Men en festival handlar ju oavsett allt om musiken och i år finns det som sagt en hel del jag kan tänka mig att kolla på men få band jag kommer att prioritera. Prio ett för mig är definitivt Göteborgarna i The Haunted som är mer eller mindre mitt absoluta favoritband och vars stenhårda death/thrash krossar det mesta i sin väg. Men det som är så coolt med Haunted är att det mitt i allt det hårda så får dom det att svänga och med en sådan mästervrålare som Peter Dolving vid micken kan man inte misslyckas. Däremot förstår jag inte varför festivalledningen envisas med att ge bandet så usla speltider då dom bokas till festivalen? In Flames må vara störst i stan men ska man se till inflytelserikedomen och den global respekt som bandet åtnjuter så finns det få som slår The Haunted på fingrarna.
Gillar du The Haunted så får du bara inte missa danska Hatesphere vars musik mer eller mindre kan beskrivas som en Haunted-klon. Dom inledde med hardcore-inspirerad death/thrash och förvandlades sakta till en Haunted-klon på näst senaste albumet ”Serpent Smiles and Killer Eyes”. På nya albumet, ”To the Nines”, är inte Haunted-influenserna lika tydliga men dom finns alltid närvarande vilket gör skivan än mer njutbar. Hur dom är på scen vet jag inte då detta blir mitt första möte med bandet som liveakt men räkna med att det kommer gå undan!
Danskar är även nästa band som jag absolut inte får missa och dom heter Volbeat. Ett band förmodligen dom flesta hört talas om idag. Jag gillar bandets Metallica-möter-Elvis metall men till en viss nivå för jag brukar tröttna efter ett tag. Men då bandet skall vara ett exceptionellt bra liveband så vill jag kolla in dom även på en scen.
Från Danmark tillbaka till Göteborg och mitt sista band på listan över band jag inte får missa. Riff-Raffe och hans gäng i Mustasch har jag sett ett otal gånger nu men jag tror aldrig jag har sett bandet göra en dålig konsert. Det är alltid ett fett riffande, bra ös och Raffes patenterade mellansnack är som alltid underhållande. Mustasch kommer förmodligen vara både tyngre och hårdare än många av metallakterna på årets festival.

Sen finns det ju ett antal akter som jag är sugen på att kolla in som tillexempel dom båda huvudbanden Slipknot och Marilyn Manson. Slipknot har jag sett förr och dom knäcker alltid när dom står på en scen. Fan vore la annars med en niomannaorkester. Räkna med stenhård modern metal med starka refränger. Tyvärr kan man inte säga det samma om Marilyn Manson. Jag har dock aldrig sett denna äckliga man live men hans musik tilltalar mig lika mycket som en böld i röven. Inudstriell rock/metal med tråkiga riff och trista refränger kan man kortfattat beskriva hans musik.
Andra band jag kan tänka mig att kolla in som jag inte sett live förut är techometallarna Pain, grindkungarna Napalm Death, nythrasharna Trivium, tokthrasharna Municipal Waste, radiometallarna Disturbed, über-power metallarna Dragonforce, metalcoregänget All That Remains och mörkermetallarna My Dying Bride. Sen finns det ju band jag sett förut men gärna upplever igen så som finska melodimakarna Children of Bodom, progressiva dysterkvistarna Evergrey och svenska rock/heavy-fenomenet Bullet. Evergrey är kanske inte så roliga live men det funkar. Bullet är däremot inte så roliga på skiva men desto roligare live. Musiken är en blandning av AC/DC och Judas Priest och utstyrseln är så true det bara kan bli.
Sen får man ju inte förmodligen inte missa något av dom japanska banden Girugämesh, Mucc och Dir En Grey som troligtvis kommer att bjuda på den ena knasigheten efter den andra.

Ja som ni märker kommer jag inte lida av för få band att kolla på men samtidigt är det skönt när det inte är för många bra band för då har man mer tid till att umgås med sina vänner – om dom nu inte ska se alla banden i och för sig. Hursomhelst – vi ses på Metaltown!!!

/Ulf Classon

Klara band för Metaltown 2009:
Dead by April
Sterbhaus
Pain
Cedron
Napalm Death
Trivium
Kongh
Municipal Waste
Meshuggah
Hatesphere
Children of Bodom
Volbeat
Pilgrimz
Disturbed
Slipknot
Bullet
Evergrey
All Hell
The Haunted
Illfigure
Dragonforce
All That Remains
August Burns Red
Bring Me the Horizon
My Dying Bride
Girugämesh
Mustasch
Opeth
Mucc
Dir En Grey
Marilyn Manson
Cult of Luna

Inga kommentarer: