torsdag 4 mars 2010

Bokrecension

"Bomp - Saving the world one record at a time"

Suzy Shaw och Mick FarrenDet finns bra rock & roll böcker, det finns väldigt bra rock & roll böcker och så finns det Bomp! För den oinvigde så är Bomp numera bara ett skivbolag, men det var också ett fanzine med en eldsjäl vid namn Greg Shaw vid rodret, som var lika viktig för rock & roll historien som Rolling Stone Magazine, Cream och NME.
Till skillnad från många av sina rockjournalist-kollegor så var Greg inte främmande för att recensera Elvis 1973 och gilla det, eller att erkänna att Abba var minst lika mycket power pop som Slade och Small Faces.
Den här boken är en kärleksfull coffe table book (fan vad pretentiöst det låter), gjord av Gregs livskamrat Suzy och vännen Mick Farren. Vi får fotostatkopior av valda intervjuer och artiklar från de fanzinen som Greg skapade, Mojo Navigator och Who Put The Bomp, tillsammans med kommentarer från dem som var med då. Och när jag läser dessa artiklar är det alltför tydligt att rockjournalistiken inte blivit bättre, snarare mer ointressant.
Bland de medverkande skribenterna i denna utgåva finns Lester Bangs, Greil Marcus och Iggy Pop. Förutom fantastiska och intressanta artiklar får man mängder av bilder och en genomgående vacker rock & roll layout gör läsningen behaglig.
Ska du bara köpa en bok i år så är det denna.

/Mikael Ekström

Inga kommentarer: