lördag 27 mars 2010

Konsertrecension


Mejeriet, Lund 26 mars 2010

För egen del var spelningen på Mejeriet lite av en jubileumsspelning. För 25 år sedan bevittnade jag som 14-årig, finnig tonårskille Saxon på smått legendariska sporthallen Olympen just i Lund.
Mycket har givetvis hänt bandmässigt på dessa 25 år. Sångaren Biff Byford blir allt mer lik Carouschka Streijffert från inredningsprogrammet Roomservice (eller om det är tvärtom), Nigel Glockler bakom trummorna har bytt sitt ”läckra” pannband från 80-talet mot heltäckande scarf (för att täcka en begynnande flint?) medans Paul Quinn på gitarr obönhörligen transformerats till mysfarbror som ser mer beskedlig ut än farlig. De två på scen som inte var med på 80-talet är tämligen anonyma. Doug Scarratt på gitarr är dock definitivt kompetent och Köpenhamnsbon Yenz Leonhardt, tillvardags aktiv i halvdussinet andra band, ersatte på kort varsel med bravur då basisten Nibbs Carter tvingats dra sig ur turnéen.

Låtlistan nedan vittnar om att aftonens spelning inriktade sig på alster från guldåren kring 80-talets början. Och visst svängde det rejält stundtals.
Dock kändes det tyvärr som om bandet gick lite på rutin denna afton. Kanske berodde det på att bandet hade bråttom att komma iväg för att hinna ner till turnéavslutningen i Holland? Biff tackar pliktskyldigt och artigt publiken och kör publikfriande standardfraser så som att ”ni har varit en mycket bra publik” och ”ni överröstar ju till och med bandet”.
Noterbart denna afton var den stora uppslutningen av oss gamla rävar som var med på 80-talets början. Många var vi som för en kväll lämnat familjelivet därhemma och vikit fredagskvällen åt öldrickande. Vi skickade våra knutna högernävar i luften och framstötte välljudande gutturala läten mot scen för att blidka våra gamla rockgudar. Redan där var segern i hamn. Låt vara att bandet denna afton som sagt gick lite på rutin.

Stort tack till Totte på KB som fixade ackreditering.


Betyg: 3/5

Längd: 1 h 50 min

Publik: ca 600

Setlist:
Battalions of steel
Heavy metal thunder
Live to rock
Motorcycle man
Requiem
Witchfinder general
Metalhead
The eagle has landed
Warrior/Battle cry/Sixth form girls/Man and machine/Battle cry
To hell and back again
Strong arm of the law
Broken heroes
20 000 feet
747 (Strangers In The Night)
Princess of the night
-----------------------------
Doug solo
Wheels of steel
-----------------------------
Crusader
Denim and leather

/Steve Mårtensson

1 kommentar:

Onkel Dark sa...

Fan att man inte var där! Saxon är alltid bäst på scen och medleyt var en överraskning!