torsdag 14 mars 2013

FilmrecensionThere´s a new king in town!
Grohls film om studion Sound City är briljant. En njutning för ögat men framförallt för örat. För tusende gången påminns jag om vilken otrolig musik som gjorts genom åren. Inte bara i Sound City utan överhuvudtaget. Magin och känslan som sliter tag i en och aldrig vill släppa.
Grohl hyllar den legendariska studion där "Nevermind" spelades in under 16 dagar, men det är också en hyllning till Neve-boarden som skapade soundet och även en liten känga åt den digitala utvecklingen. Dock visar han med hjälp av Trent Reznor hur man kan omfamna den digitala tidsåldern med alla sina manicker på rätt sätt och använda den som ett verktyg.
Intervjusnuttar med Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Rick Springfield, Trent Reznor och Josh Homme, för att bara nämna några, varvas med gamla bilder från studions storhetstid och berättelsen förs hela tiden framåt av alla de som var med när det begav sig.
Man kan verkligen förstå vilket magiskt ställe det var, även om studiokomplexet i sig var slitet och sunkigt och de flesta ville bort därifrån så fort inspelningsdagen var slut.
Jag måste säga att jag njöt av varenda sekund och filmen är riktigt snyggt gjord. Grabben har helt klart talang och jag tvivlar på att det här blir hans sista film.
Sekvensen som står ut mest är låten han spelade in med Paul McCartney, Krist Novoselic och Pat Smear där Butch Vig rattade spakarna. Tänka sig att den gamle Beatlesbasisten hade så mycket rå rock and roll kvar i sig. Galet och vackert på en och samma gång.
Sound City rekommenderas varmt till alla som har det misnta lilla intresse av musik och dess historia.

Betyg: 5/5

/Niclas


Inga kommentarer: