torsdag 5 januari 2012

Bokrecension

Sammy Hagar med Joel Selvin


"Red: My uncensored life in rock" 2011Jag gillar en hel del av Sammy Hagars plattor och tycker fortfarande att "5150" är riktigt bra. Vurmen för den senare kan dock också bero på en rejäl dos 80-talsnostalgi.
Efter att ha läst Hagars bok samt läst och lyssnat på en hel del intervjuer med honom under åren står en sak klar, killen puts the F in fun. Hela hans liv verkar mest gå ut på att bara ha så kul som möjligt och kuligheter blir det ju gott om när bankkontot formligen svämmar över med pengar.
Boken tar sin början i staden Fontana i Kalifornien och en lagom dysfunktionell familj med en pappa som är stadens stora fyllo och en mamma som senare visar sin verkliga styrka och blir en stor inspiration för sonen Sammy.
Han kämpar som ung musiker, får barn tidigt, pysslar med en del vanliga jobb, men får senare sitt genombrott och blir musiker "på riktigt" när han går med i Montrose. Han lämnar bandet efter två album, mycket på grund av grundaren Ronnie Montrose, och börjar med vad som ska komma att bli en oerhört lukrativ solokarriär i USA. Jag har nog inte riktigt förstått hur stor han var på 70- och 80-talet, men i boken framkommer det att han sålde ut gigantiska arenor på egen hand och gjorde ytterst bra ifrån sig.
Sagan fortsätter sedan med Van Halen, som till en början blir ett ytterst produktivt och givande samarbete, men som ganska snabbt förfaller. Detta anser Hagar mest vara bröderna Van Halens förtjänst och framförallt Eddies. Den senare utvecklas till en helgalen alkis och om även Hagar själv framstår som lite lätt flummig med sina berättelser om ufon och seanser, så är det inget mot Eddie Van Halens galenskaper.
Det är ingen vacker bild som målas upp av bröderna och man frågar sig hur han stod ut så länge som han gjorde?
Nåväl, Hagar är ju inte bara rockstjärna utan har även stor framgång i fastigheter, mountainbikes, sina Cabo Wabos mm mm. Vad snubben än rör vid blir det guld, nästan.
Han har genom åren tjänat ohyggliga summor pengar, inte minst på sitt tequilaföretag och lever verkligen ett drömliv med bostäder på allehanda platser i världen, en trygg familj och en hel del party.
Boken är kul och bjuder på flertalet riktigt intressanta och roliga anekdoter från rockstjärnelivet, både positiva och negativa sådana.
De senaste albumen Hagar gett ut har tyvärr inte varit mycket att hänga i granen, men det gör inte så mycket. Han har en rejäl katalog att luta sig tillbaka mot och behöver, som han själv påtalar flera gånger, inte längre göra saker för pengarnas skull.
Läs och dröm om ett liv du aldrig någonsin kommer att vara i närheten av.

/Niclas

Inga kommentarer: