torsdag 26 januari 2012

Konsertrecension
Dream Theater

Hovet, Stockholm 120125

Jag har sett bandet live vid några tillfällen och aldrig varit speciellt imponerad. Första gången jag såg dem live var på Cirkus ´98, har jag för mig, och det var något av det tråkigaste jag någonsin upplevt.
Nu åtskilliga år senare ser jag dem igen och får ta del av ett band som är betydligt mer triggade och på bettet än den där katastrofspelningen på Cirkus.
Inledningen med Hans Zimmers "Dream is collapsing" från filmen "Inception" är lysande och bygger verkligen upp stämningen på Hovet. Det är långt ifrån slutsålt, men jag måste säga att jag imponeras lite av att det kommit så mycket folk ändå.
Öppningen med nya "Bridges in the sky", som är förbannat tung i vissa delar, mycket tack vare ett stenhårt riffande från Petrucci och sedan efterföljande favoriten "6:00", är stundtals maginfik. Det är så här bandet ska presentera sig själva.
LaBries röst är helt ok och han besitter fortfarande rejäl styrka i piporna, men från och till verkar han spendera mer tid i sitt lilla tält bakom förstärkarna, än vad han gör på scen. Kanske drar han i sig syrgas, kanske snortar han koks, kanske äter han lite. Vem vet?
Manginis solo, som jag faktiskt såg fram emot, är tyvärr lite av en besvikelse. När jag intervjuade honom före giget visade han sig vara en otroligt partglad och trevlig prick, men trots sitt tekniska kunnande blir det aldrig intressant. Dock är hans trumset något av det största jag sett. Lite i storlek med en mindre sommarstuga.
Efter detta tröttnar jag något och lämnar en stund senare konserten. Jag tar en sista titt på scenen som på något vis ser ut lite som en billigare version av Rushs scenbygge, men det funkar överlag bra. Med små välplacerade kameror skapar de en bra dynamik på de tre dukarna och ljudet är det inget fel på, men det är inte överväldigande bra. Bitvis glimrar det till och återigen är det främst Petrucci som står för glimret, men Dream Theater är faktiskt inte allt för roliga att se live, hur duktiga musiker de än är.

Betyg 3/5

/Niclas

Inga kommentarer: