fredag 1 maj 2009

I Uffes iPod...

Sitter här och har lite dåligt samvete över att bloggen inte uppdateras så ofta som jag vill att den skall göras men så är det ibland och man kan inte alltid sitta klistrad vid datorn. Men så bläddrade jag igenom senaste Classic Rock Magazine och mina ögon fastnade på deras fasta inslag "iPod Roulette" där dom tar en kändis iPod och trycker på shuffle/random och ser vad som kommer upp sen får kändisen i fråga försvara/kommentera låten lite kort. Ett roligt inslag tänkte jag men ägnade inte mer tid på det. Så efter några pilsners så här på kvällskvisten så kom jag på att detta skall ju jag göra ju! Fast med mig själv då så klart. Så jag drog igång iPoden, tryckte på shuffle och detta kom fram:

Mannhai - Error
Tung stoner-aktig rock med klara 70-tals vibbar! Duellen mellan den whiskey-osande manliga sången och den kvinnliga soulfärgade diton passar ypperligt snyggt in i det feta riffandet! Finsk rock när den är som bäst!!!

Robert Johnson and the Punchdrunks - Blade Runner
Denna svenska duo med Robert Johnson i spetsen lirar jävligt skön instrumentalrock som ofta kan låta som TV och filmmusik. Det svänger något hejdlöst om denna kort låt!

Soulfly - Eye For an Eye
Max Cavaleras Soulfly krossar Sepultura tio gånger av tio och denna låten från bandets debut har snurrat olidligt många gånger i min stereo. Max spinner vidare på Sepulturas sista skiva med sångaren, "Roots", och gör djungelthrash som bara han kan! Tunga riff, fett trummande och Max oefterhärmliga stämma gör denna låten och albumet till en klassiker!

Deep Purple - Chasing Shadows
Kanske inte Deep Purples mest kända låt då deras första plattor inte nådde upp i samma klass som efterkommande alster men här finns trots allt finfin 60-tals hård rock och denna låten är riktigt trevlig. Det är svårt att tro att det är samma band som året därpå bytte sångare till Ian Gillan och släppte "In Rock".

Turbonegro - Gimme Some
Norges svängigaste rockers med glimten i ögat hela tiden rockar som få! "Gimme Some" är ingen personlig favorit men kan jag sitta still? Nej! Rycker det i öltarmen? Ja för helvede!

D.A.D. - Blood In/Out
Min första skiva med dessa danska kungar och satan vad jag älskade "Helpyourselfish" när den kom. Det gör jag i och för fortfarande men jag förstår inte varför jag inte lyssnar oftare på denna skiva nu för tiden. Detta är bandets hårdaste alster och riffen sitter som gammeldansk i strupen!!!

Colin James - Keep On Lovin' Me Baby
Denna kanadensiska singer/songwriter-snubben svänger som få! Med lika delar rock och blues ihop med ett sinne för starka melodier så borde denna man vara ett större namn än vad han är. Colin James är värd att kolla upp för fans av tillexempel Stevie Ray Vaughan.

Deep Purple - Demon's Eye
Jag älskar min iPod! Den vet exakt vad jag vill höra och det är Deep Purple då jag är inne i en väldig lila fas just nu! "Demon's Eye" från "Fireball" är en riktigt lysande låt där Jon Lord och Richie Blackmore som vanligt briljerar med sitt samtspel lika mycket som Roger Glover och Ian Paice gör med att hålla rytmen men som alltid, kronan på verket, Ian Gillan är fullständigt lysande! Tänk om dom kunde ta och lira denna låten i sommar!

Deep Purple - Lady Double Dealer
När man inte trodde det kunde bli bättre så plockar iPoden fram ytterligare en Deep Purple låt! Denna gången från eran med Glenn Hughes och David Coverdale och låten "Lady Double Dealer" från "Stormbringer". Satan vad det svänger om bandets småsouliga hårdrock med denna uppstälningen! Pur magi! Var måhända detta den bästa perioden i Deep Purple karriär? Svårt att säga men bra som fasen är det i alla fall!

Rush - Stick It Out
Sicken avsluting! Ett av världens bästa band och dom är dessutom kanadensare till råga på allt! "Counterparts" är kanske inte Rushs mest kända album men likt förbenat jävligt bra! "Stick It Out" är rätt så mörk och elak i framtoning och det gillar jag. Ett album alla fans av progressiv rock borde äga!

Så det fick bli tio låtar denna gången och vi får se när lusten faller på nästa gång. Jag är lite förbryllad (och glad över iPodens goda smak) över att det blev tre Deep Purple-låtar. Jag har trots allt matat in 12750 låtar med artister från Elvis Presley och Frank Sinatra till Dimmu Borgir och Immortal samt allt som finns däremellan. Men det kanske ändras till nästa gång och då får jag kanske ingen Deep Purple alls. Nåväl, den dagen den sorgen, skål!!!

/Ulf Classon

Inga kommentarer: