onsdag 22 december 2010

Q&A med Burn!Jag drog iväg lite frågor till Daniel i bandet Burn. Debutplattan "Rock Royale" finns ute i handeln den 27:e december och är producerad av ingen annan än Peter Dolving. Att Daniel sedan nämner Grand Funk Railroad som en av bandets influenser, är bara det värt en hel del.

Presentera bandet! Hur, när, var bildades ni?

Daniel: Burn bildades sommaren 2007 i Göteborg av mig och Martin. Vi två tillbringade de första sex månaderna i replokalen med att komponera låtar, innan Fredrik Jakobsen anslöt sig på trummor och vi kunde börja repa som en trio. Tre månader senare i början av 2008 började vi göra våra första spelningar, bla på Sticky Fingers i Göteborg.
Vi hade länge pratat om att ha någon på piano. På vår första EP "A real rock and roll band", som vi spelade in i slutet av 2008, hade vi med en kille som lirade in lite piano. Han var även med på ett gig på Sticky Fingers. Men det var något som inte stämde med honom, han kom till Studion 5 timmar för sent bakis och ville gå innan han lagt allt piano. Jag kommer ihåg att vi fick säga till på skarpen att han var tvungen att lägga klart sina spår innan han fick gå. Sådant folk kan vi inte jobba med. Hur som helst, bra pianister växer tydligen inte på träd här i Göteborg. Det fick dröja ända till 0ktober 2009 innan vi hittade Petra Engdahl. Hon är sedan första repningen en given Burnmedlem. Vi funkade skitbra som en trio men nu känns det som att vi är komplett.

Vilka är de främsta låtskrivarna i bandet?

Daniel: Det är jag och Martin som gör all musik. Martin skriver så gott som all text. Sedan bearbetar och finslipar vi all musik tillsammans. Men det ska tilläggas att Fredrik och Petra är mycket bra låtskrivare, det har väl bara kommit sig så att de inte har kommit med något material ännu. Men det kommer, det känner jag. Det är nog bara en tidsfråga och det ska bli mycket spännande att höra vad som händer då.

Hur blev ni ihop med Dolving?

Daniel: Jag och Peter är vänner sedan ett par år tillbaka, vi satt hemma i Peters kök över en kanna kaffe och snackade om våra band. Peter tyckte att Burn har "så jävla bra låtar", och han fick väl mig att förstå att vi skulle kunna bli så mycket bättre om vi gjorde lite ändringar, eller på ett annat sätt. Han ville väldigt gjärna jobba med Burn på något sätt och vi kom fram till att producent skulle passa bra.
Jag tog med mig detta till bandet och vi kom fram till att vi skulle behöva lite hjälp utifrån, det är bra att ta in någon som ser mer objektivt på våra låtar. Vi står ju och repar samma låtar två ggr i veckan, så det blir lätt att man inte hör vad man håller på med.

Vad har ni främst lärt er av honom?

Daniel: Att ta det lungt..hehe.. jag är ju den typen som helst vill ha gjort allt igår och allt ska bli klart på en gång. Jag har äntligen fattat att vi kan testa några ideer och sedan gå hem och sova på saken och sedan behålla, eller ta ett nytt beslut.
Det är bättre att det får ta lite tid och att det blir bra, än att snabba på. Vi vill ju trots allt inte lämna något halvdant. Peter hjälpe till mycket när vi spelade in sången och det var väldigt mycket sångteknik och uttal, Peter är en väldigt duktig sångare.
Ni som bara känner till Peter för "The Haunted" bör lyssna på "Peter Dolving band" och " Bring The War Home". Fina grejer!

Vilka är era influenser?

Daniel: Kiss, Alice Cooper, Iggy and The Stooges, Lynyrd Skynyrd, Grand Funk Railroad, The Who, Humble Pie, Sex Pistols och mycket mer.
Allt som det svänger gött om...

Bästa konsertminnet så här långt?

Daniel: Lätt vårt releaseparty på Sticky Fingers 18 december 2010. Fullsatt och ett jävla drag.

Vad var tanken bakom bandnamnet?

Daniel: Vi ville ha ett namn som skulle vara lätt att komma ihåg och samtidigt låta bra. Vi brinner ju för att spela vår musik så Burn blev ju ganska bra. Många tror det är efter Deep Purples skiva, men det är det inte.

Hur lång tid tog det att spela in plattan och hur var det att jobba i studion?

Daniel: Det tog alldeles för lång tid, eller så är det bara jag som vill ha det gjort snabbt?
Vi började göra förproduktionen på 15 låtar sommaren 2009 och den blev klar i början av december samma år. Så fort den var klar fick Dolving lyssna in sig på materialet och komma med synpunkter. Peter valde ut 10 låtar han ville vi skulle ha med på skivan. Vi hade sagt max 12.
Av hans 10 låtval ändrade vi ett, annars litade vi i stort på honom..Hahaha.. Sedan var det bara att hårdrepa dessa tills vi spyr på låtarna. (Peters order) Vi gick in i studion för slutproduktion i slutet av januari 2010, hos Krille i Evil Grill Audio i Göteborg.
Eftersom vi allihop hade jobb vid sidan av bandet och Peter Turnerar med The Haunted så skulle det dröja ända till oktober 2010 innan det äntligen blev klart. Mastringen gjordes av Rizsa som har gjort mycket åt Hardcore Superstar.
Det tog alltså lite mer än ett år, nästa inspelning har vi sagt måste effektiviseras.

Vad händer härnäst?

Daniel: Martin den jäveln haha..börjar med en månads semester i indien hela januari så här direkt efter skivsläpp. Men i februari spelar vi i Växjö, Jönköping och Stockholm. Mer gig är på gång att bokas, vi har inte fått klart allt än bara. Vi har några festivalförfrågningar och så.
Tanken är att hela Sverige ska få chansen att se oss.

Framtidsplaner?

Daniel: Ut och gigga så mycket vi bara kan, det är på scen vi trivs bäst. Det är väl egentligen därför vi spelar in skivor, att folk ska höra om oss och vilja se oss live. Vi arbetar redan på nytt material till nästa skiva kan jag tala om, men jag hoppas på en hel massa spelningar innan det blir dags för studion igen. Så får vi se vilka goa gästartister det blir på nästa skiva. Det är kul att samarbeta med andra artister och band.

Burn på MySpace här

/Niclas