fredag 14 september 2012

Pressrelease om Tengners Yngwiebok!



















"VÄLKOMMEN TILL ETT LIV SOM INTE ÄR DITT.
Eller mitt. Den svenska gitarrlegenden Yngwie Malmsteens snart 50-åriga livsresa påminner inte om någon annans, på gott och ont. Yngwie är fullständigt unik, både som musiker och person.
Yngwie Malmsteen var grabben med gitarrerna som spenderade sina dagar i olika musikaffärer, testade och försökte nå ut på alla sätt. Det råder ingen tvekan om att han tidigt besatt en gudabenådad gåva och en sällan skådad dedikation till sitt kall.

Yngwie gick ingenstans utan sin gitarr. Han hade ett mål och det fanns ingen som kunde
stoppa honom. Drömmen var att bli världens bästa rockgitarrist - och det blev han.
I Såsom i himmelen, så ock på jorden får vi följa honom under hans uppväxt i Sverige, där han ofta kände sig missförstådd och hade svårt att passa in. Tonåren blev en mix av vilt festande, med bus och rackartyg, och en osannolik självdisciplin att öva och repa. Trots uppmärksamhet mötte han oändligt många motgångar och ett ointresse från musikbranschen och media som gjorde att han vände Sverige ryggen.

Tonåren kulminerade med hans tvära nedsläpp i Los Angeles där utmaningarna var av en annan dimension. 80-talets LA erbjöd vad han saknat i Sverige. En plats där ingen skrämdes av en perfektionist utan istället uppmuntrade hans balansgång mellan genialitet och galenskap. Här förstod man Yngwie. Här skanderade fansen ”Yngwie is God!”.

Yngwies unika talang, kompromisslöshet och tapperhet lade grunden till ett liv av ytterligheter. Det var ”Yngway or the highway”, Rolexklockor, miljontals dollar, snabba sportbilar och flotta villor i Hollywood och Miami. Men det var också sprit, droger och polisingripanden. Det har sagts att Yngwie är Sveriges enda riktiga rockstjärna och myterna runt honom är oändligt många. De flesta rockintresserade har en åsikt om Yngwie, en skröna att dra. Men vad är sanningen bakom myten Yngwie Malmsteen?

Musikjournalisten Anders Tengner har grävt djupt för att nå klarhet i detta. Bilden som vuxit fram är både komplex, fascinerande och skrämmande, men emellanåt också väldigt underhållande. Intervjuer har gjorts med en stor mängd personer som på olika sätt stått Yngwie nära, både i Sverige och USA. Lärare, klasskamrater, släktingar, bandmedlemmar, flickvänner, ex-fruar, kompisar, managers - alla har något att berätta. Och de har fått tala till punkt.
Berättelser om ensamhet, passion, kärlek, svek, skandaler, misshandel, drogmissbruk, sex ochmusik vävs in i denna gripande skildring. Den ena historien är mer skandalös än den andra, allt i en omfattning som emellanåt känns nästan absurd. Men Yngwie har ju också alltid hävdat att ”more is more”.

Anders Tengner är en av Sveriges mest omtyckta musikjournalister och har under åren jobbat med både tidskrifter och tv/radio. Mest känd är han för sitt arbete som redaktör och fotograf på tidningen Okej, samt en rad tv-program från 80- och 90-talet.
2011 utkom han med succéboken Access All Areas om sitt liv med hårdrockens giganter. Utöver musiken skriver Anders även regelbundet artiklar om antikviteter veteranbilar och lifestyle."

Boken finns i butik den 1:e oktober. Jag hoppas att i samband med det få tid till att snacka lite med författaren själv. Kanske kommer jag även skriva ut min egen intervju med Yngwie från 2007.  

/Niclas

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker inte Yngwie att det är jävligt störigt att han inte fått säga sitt??

Metal Shrine sa...

Det ska bli intressant att se vad boken förtäljer och vilka han intervjuat. Han har väl gjort sig ovän med en del folk och är det mest sådana som kommer till tals blir det ju ngt enformigt och inte så kul.
Hörde dessutom att Mattias Kling hade planerat att skriva om Yngwie men att Tengner hann före.

Anonym sa...

Tydligen hade Europe och Anders Johansson vägrat att vara med. lite typiskt att framgångsrika inte säller upp. Det är väl bara artister utan framgång som ville vara med.

Metal Shrine sa...

Nja, i boken har Tengner intervjuat de flesta som lirat med Yngwie. Intervjuade Tengner i söndags och pratade en del om det där. Yngwies egen bok ska bli intressant. Blir den lika tråkig som sommarpratet är det inte mkt att hänga i granen.