lördag 27 september 2008

Årets bästa skiva 1966-69

Jaha, vad är nu detta tänker ni? Jo det är ju så att eder Uffe är en så kallad listbög. Han älskar alltså att göra listor av alla dess olika slag. Därför tycker han att det är extra roligat att man på Sweden Rock Festivals messageboard roar sig med att rösta fram årets skiva år för år fram till och med aktuellt år för att då i en la grande finale utse världens bästa album genom tiderna. Vi är nu framme vid 1979 och jag tänkte delge er mina vänner mina årsbästalistor för respektive år. Jag tänkte mjukstarta med att ger er listorna från 1966 fram till och med 1969 och sen får vi se om det blir en lista eller flera åt gången. Det kommer bli lite oregelbundna uppdateringar på listorna så för att inte missa vilken skiva som verkligen är bäst vilket år så titta in med jämna mellanrum.
Varför vi började just på 1966 vet jag inte riktigt men det var la ungefär då som den hårda rocken började sin ta form. Jag håller på och sätter mig in i 1960 till 1965 års skivor men då dom är svåra att få tag på samt att jag inte är så hemma på Miles Davis och Henry Mancini tillexempel så tar det sin lilla tid. Sen har vi ju 50-talet oxå som inte går av för hackor vill jag lova. En viss Elvis var ju som bäst då...

Kommentarerna kommer förmodligen utökas när vi närmar oss 70-talet.
Men låt oss kasta oss in i listornas värld och se vad jag har för skivfavoriter.

1966

Buffalo Springfield med bland annat Neil Young är överlägset bäst detta år med sin debutskiva men efter dom är det jämnare. The Rolling Stones släppte två starka album efter varandra där "Aftermath" får räknas som den starkare och i övrigt kan man nämna Bob Dylans "Blonde on Blonde" som är riktigt bra även om jag aldrig uppskattat Dylan till fullo. Simon & Garfunkels "Sounds of Silence" är ju en klassiker av astronomiska mått men The Who’s platta "A Quick One" talar mer till mig om man säger så.
Cream’s "Fresh Cream" är också den riktigt bra även om jag aldrig riktigt fastnat för dom likaså med The Animals och Roy Orbinson. Men däremot så ger min bluesfavorit John Lee Hooker ut en helt okay platta i och med "The Real Folk Blues" där låten "Let's Go Out Tonight" är riktigt skön.
1966 är ett helt okay skivår men det är långt ifrån det bästa. Det är egentligen bara två album som jag anser vara så kallade klassiker men övriga skivor på listan är ju som sagt inte så dåliga heller.

1. Buffalo Springfield - Buffalo Springfield
2. The Rolling Stones – Aftermath
3. The Rolling Stones - Got Live If You Want It!
4. The Who - A Quick One
5. Simon & Garfunkel - Sounds of Silence
6. Cream - Fresh Cream
7. Bob Dylan - Blonde on Blonde
8. John Lee Hooker - The Real Folk Blues
9. The Animals - Animalisms
10. Roy Orbinson - The Orbison Way

1967

Åter igen kniper Buffalo Springfield förstaplatsen, denna gång precis föra Elvis grymt bra platta "Double Trouble" men Buffalo Springfield’s skiva innehåller ju bland annat låten "Expecting To Fly" som är löjligt bra.
The Who slår denna gång The Rolling Stones som än en gång släpper två album samma år. Deras " Their Satanic Majesties Request" är en riktigt underhållande skiva. För att inte tala om titeln på skivan, en av dom bästa någonsin.
Chuck Berry släpper en klockren liveplatta ihop med Steve Miller Band. Little Richard samt Jerry Lee Lewis rockar lika bra dom men dock inte bättre än just Chucken.
Många tycker nog jag har fel som sätter The Doors först på tionde plats men skall sanningen fram så är jag inte större fan av The Doors och har svårt att se varför dom är så stora som dom är även dom har vissa kvalitéer.

1. Buffalo Springfield - Buffalo Springfield Again
2. Elvis Presley - Double Trouble
3. The Who - Sell Out
4. The Rolling Stones - Their Satanic Majesties Request
5. The Rolling Stones - Between the Buttons
6. Chuck Berry & The Steve Miller Band - Live at the Fillmore
7. Little Richard - The Explosive Little Richard
8. Jerry Lee Lewis - Soul My Way
9. Fats Domino – Stompin'
10. The Doors - The Doors

1968

Neil Young släpper sin solodebut och ingen, inte ens Deep Purple kan hota hans förstaplats som årets bästa skiva. Deep Purple förresten som släpper två plattor samma år. Två skivor få personer nämner när Deep Purple’s klassiker skall gås igenom men faktum att dom är så bra så att dom senaste två årens vinnare, Buffalo Springfield, får se sig besegrade trots en stark skiva i och med "Last Time Around".
Jethro Tull ger oss också en bra skiva med "This Was" medan John Lee Hooker spelar gitarr bättre än självaste Muddy Waters och Johnny Cash ger oss bra fängelseblues. Två rockrökare får avsluta 1968 års topp-tio lista som faktiskt var riktigt, riktigt svår att sammanställa.

1. Neil Young - Neil Young
2. Deep Purple - Shades of Deep Purple
3. Deep Purple - The Book of Taliesyn
4. Buffalo Springfield - Last Time Around
5. Jethro Tull - This Was
6. John Lee Hooker – Burnin’
7. Muddy Waters - Electric Mud
8. Johnny Cash - Folsom Prison Blues
9. Jeff Beck - Truth
10. Rolling Stones - Beggars Banquet

1969

Ojojoj, sicket skivår detta är. Neil Young följer upp förra årets succé med nya skivan "Everybody Knows This Is Nowhere" och odödliga klassiker likt "Cinnamon Girl" och "Down By the River" föds.
Men framförallt föds kanske vår tids största och mest inflytelserika band, nämligen Led Zeppelin. Dom levererar sina två första album detta år och inget kommer att bli sig likt. Enligt mig är det här som hårdrocken föds. Detta till trots så kan dom inte konkurrera ut Neil som är helt outstanding här.
Som om inte dessa tre skivor var nog så släpper The Who sin rockopera "Tommy" som också den är helt fenomenal.
Deep Purple tar även dom ett steg i rätt riktigt mot hårdrocken och MC5 ger ut en skiva som förmodligen startade det vi i dag kallar för garagerock.
I övrigt så presenterar sig Glenn Hughes i och med Zephyr’s debut skiva, David Bowie flyger till rymden och Jethro Tull står up…tre jävligt bra skivor.
Mitt i allt ihop letar sig swingkungen Frank Sinatra sig in med skivan "My Way" med låtar som Beatles "Yesterday" och den odödliga klassikerna som döpt skivan sätter han "rockkidsen" på plats även utan att ens vara i närheten av den hårdare musiken.

1. Neil Young - Everybody Knows This Is Nowhere
2. Led Zeppelin - Led Zeppelin
3. Led Zeppelin - Led Zeppelin II
4. Who - Tommy
5. Deep Purple - Deep Purple
6. Frank Sinatra - My Way
7. MC5 - Kick Out The Jams
8. Zephyr – Zephyr
9. David Bowie - Space Oddity
10. Jethro Tull - Stand Up

Ja det var det d och snart kommer det gyllne 70-talet. Kanske det bästa musikårtiondet?

/Ulf Classon

Inga kommentarer: