lördag 12 oktober 2013

Summering av en föreläsning.
Först och främst får jag erkänna min stollighet. Det är inte alla som avverkar 120 mil tur och retur för att lyssna på ett föredrag om KISS i två timmar. Min gissning är att jag var den som åkte längst av de 100 personer som bevittnade denna ganska unika tillställning, signerad Bergdahl/Linnaeus. 
Herr Bergdahl går ofta under benämningen orakel i KISS-kretsar. Han tillhör den där lilla skaran fans som sett och lyssnat mer på allt förknippat med KISS, än vad någon annan levande själ gjort. Han har ett bootlegbibliotek av storlek grand delux och har kommit så långt upp i tradinghierarkin att han fått möjlighet att komma över saker vi andra dödliga bara kan drömma om. 
Hans vapendragare för dagen, herr Linnaeus, gav tidigare i år ut den formidabla boken "KISS - den osminkade sanningen". En mycket läsvärd biografi om de sminkade hjältarna och har du ännu ej införskaffat boken, föreslår jag att du skriver upp den på önskelistan inför jul.

Denna vackra höstdag i Helsingborg, bjöds det på en föreläsning av rang. Jag har varit på otaliga genom jobbet och ingen har varit så här underhållande eller givit mig samma behållning.
Bergdahl berättade väldigt inlevelsefullt om hur New York var detta år 1973. En ruffig plats där man varnade turister från att åka tunnelbana. Kriminaliteten grönskade och staden var allmänt nedsliten. Detta undrets år var föreläsningens fokus. Året då KISS såg dagens ljus. 


Vi fick ta del av underbara ljudklipp, så som en hyfsat otight "Firehouse" från bandets replokal på 10 East 23rd Street. Rått och lite slirigt, men fullkomligt magiskt att fä höra. Dessutom i förvånade bra ljudkvalitet. Från mastertapen till KISS gig på Academy of Music 31 januari 1973 bjöds det på "Black diamond" med tillhörande stillbilder. Även här en väldigt bra ljudkvalitet jämfört med den version som cirkulerar. 
Bergdahl lyckades verkligen utmärkt med att berätta historien om det där första året. Det blev levandegjort på ett nytt sätt och man inser än en gång hur otroligt annorlunda KISS var när de brakade loss på de små scenerna runt omkring i New York. Vägen från Wicked Lester fram till att det vita sminket blev verklighet. Replokalerna och mötena med Bill Aucoin och Sean Delaney, där den sistnämnde benämns som den femte medlemmen av Bergdahl. Allt sammanlänkades i berättelsen.

När historieförtäljandet var klart tog författarsamtalet med Linnaeus över. Bra historier om nörderi. Bl a hur de båda kunde diskutera en bild i Carls bok, som visar ett avsminkat KISS med Vinnie backstage. Är bilden från "Creatures of the night" eller "Lick it up"? Om detta tvista dessa två lärda. Själv gissar jag på "Lick it up", pga det armband man ser på Eric Carrs ena handled. 
Linnaeus berättade intressant om arbetet med boken och Bergdahl förde samtalet framåt med bra frågor. 
Som avslutning bjöds det på ett unikt filmklipp. Två kvällar på klubben The Coventry filmades. Den andra kvällen kom ut på "KISSology", men första kvällen filmades också. Nu fick vi ta del av ett klipp och allt jag kan säga  äratt det där klippet var värt alla bensinpengar. Dessutom blev det även ett litet filmcollage med blandat godis från de tidiga åren. Flertalet 8mm-klipp och detta till ljudet av den för mig bortglömda pärlan "Journey of a 1000 years" från urusla "Psycho circus". 

/Niclas

Inga kommentarer: