söndag 7 september 2008

Musikslakt eller inte?

Covers på kända låtar kan vara roligt, speciellt om det görs med hjärta och själ men framför allt på ett annorlunda vis som tillför musikstycket något positivt som det inte hade innan och på så sätt utvecklar låten i rätt riktning. Som amerikanskan Rachel Barton Pine tillexempel. Denna klassiskt skolade violinisttjejen tar sig an och arrangerar Panteras "Cowboys from Hell" på ett sätt jag aldrig hört Pantera innan. Jag kan inte påstå att jag blir överdrivet hänförd och melodin är ibland svår att få grepp om men det är kul. Det är verkligen skitkul att få se sådan här musikalisk briljans framföra metalklassiker. Det går verkligen undan på strängarna må jag lova, kolla bara in klippet nedan:



Men så kan det ibland gå lite fel ibland. Lite väl mycket fel också som när engelska pop-projektet Spiritwo tar sig an Sepulturas thrashstänkare "Inner Self" (hur kom dom på att dom skulle göra just den låten?). Det bli bara - konstigt! Det låter fruktansvärt och visst är det annorlunda men tillför detta originalet något nytt överhuvudtaget? Ja se och döm själva:



Dessa två klippen dök upp på blabbermouth.net idag och jag vara bara tvungen att dela med mig av dom till er läsare. Ämnet covers går att diskutera i evigheter och listan över artister som rent ut sagt slaktat klassiska låtar kan göras hur lång som helst. Men frågan är om någon gjort det så hemskt som Spiritwo?

/Ulf Classon

1 kommentar:

Anonym sa...

Spiritwo var ju svinbra... Kanske bättre än Sepultura.

Cowboys from hell var också grym.

Covers kan vara kul om man gör annorlunda versioner. Aldrig annars.