söndag 12 februari 2012

Skivrecension

Sorcerer

"S/T" 2011Sorcerer bildades redan 1989 i Stockholm och de flesta dyrkarna av 80-tals-doom är säkert väl bekanta med dem, trots att allt som släpptes då var två demos (1989 och 1992). 1992 lämnade dock Johnny Hagel bandet för Tiamat och Sorcerer verkade gå i graven med detta.
Deras demos hade dock emottagit fina recensioner världen över, så de släpptes på nytt 1995 och en tredje gång 2010, tillsammans med några tidigare outgivna spår. Detta fick folk att börja få upp ögonen för dem igen och de spelade några låtar på Hammer of Doom Festival i Tyskland 2010 och på ännu en festival i Aten året därpå.
Efter detta bestämde de sig för att ge ut en riktig fullängdare, kanske dags när man funnits i 22 år! Resultatet är nu här och med tanke på att det är Doom Metal så förstår de flesta kanske hur det låter. Precis som det ska låta.
Begreppet Doom Metal började användas i mitten av 80-talet, men enligt min och mångas mening fanns den långt innan dess, närmare bestämt sedan 1970 då Black Sabbath äntrade scenen. Jag tvivlar starkt på att det finns ett enda Doom Metal-band som inte har hämtat inspiration från Black Sabbath och deras ljudbild.
Till Sorcerers debutplatta då. Faktiskt så blir jag uttråkad redan innan skivan snurrat igång, då jag ser att den klockar in på 78 minuter, nästintill outhärdligt i allmänhet vad det gäller musik, outhärdligt i synnerhet vad det gäller en sådan seg och tung genre som Doom Metal.
De kunde gott och väl delat skivan i hälften och gjort två släpp, för det här blir mer än man mäktar med, man ska inte behöva ta en paus i lyssnandet för en bensträckare/öronvilare.
Men om du som läser detta tycker om för 80-talet tidstypisk Doom Metal och riktigt långa låtar så har du här ett fulländat album ute på marknaden. Jag blir bara trött.


Betyg: 2/5

/Martin

Inga kommentarer: