fredag 5 september 2008

...och skivförsäljningen dalar.

I det amerikanska presidentvalet år 2000 vann ju egentligen Al Gore över vettvillingen George "Dubya" Bush, visade det sig senare när man räknade om rösterna. Visserligen med en liten marginal, men ändå.
I skivindustrin är det ibland lika jämt mellan 1:an och 2:an, som det är i politiken. Tidigare i veckan kom det ut siffror från Nielsen Soundscan i USA, som talade om att rapparen The Game hade sålt hela 13 album mer än senaste given från Slipknot och därför nöp förstaplatsen från det maskerade Iowabandet. The Game 238 285, Slipknot 238 272.
Men efter att en omräkning genomförts bytte banden plats och det visade sig att Slipknot faktiskt sålt runt ett tusen album fler än The Game. Detta i sig är kanske inget speciellt. Vad som är anmärkningsvärt är att när stora artister numera kniper första platsen på skivförsäljningstoppen, sker det med lite mer än ynka 200 000 skivor. Jag minns stordagarna när Pearl Jam sålde nästan en miljon skivor första veckan. Men som sagt, inget varar för evigt. Inte ens det en gång så goda skivklimatet.

/Niclas Müller-Hansen

Inga kommentarer: