tisdag 22 december 2009

Årets album (del 2/5)

Mastodon

"Crack the skye"Personligen hade jag nöjet att få lyssna på skivan flera månader innan den släpptes. Det var lite speciellt att sitta själv i ett stort konferensrum på Warners kontor i Stockholm och bara vrida upp volymen.
En tid senare fick jag även nöjet att intervjua trummisen Brann Dailor i samband med deras konsert i paketet "The unholy alliance". En mycket trevlig musiker med en stor portion humor.
"Crack the skye" är en platta man inte slölyssnar på. Det krävs fokusering och det känns som att nya ljud och melodier ploppar upp för varje nytt tillfälle. Plattan är mer 70-talsinspirerad och flummig än tidigare alster, men ohyggligt bra. Dessutom ska det tilläggas att Brendan O´Brien verkligen förhöjt ljudbilden.
Den genomgående historien är ett mischmasch av Stephen Hawkings teorier och ryska tsarer. Sångaren och gitarristen Brian Hinds hade före inspelningen drabbats av en svår huvudskada och spenderade lång tid hemma med att bara sitta ock skriva musik, vilket gjorde att "Crack the skye" kom att skilja sig rejält från deras tidigare album.
Köp, köp, köp!

/Niclas Müller-Hansen

Inga kommentarer: