fredag 25 december 2009

Skivrecension

Diablo Swing Orchestra

"Sing along songs for the damned and delirious" 2009
Detta band sysslar med en osalig blandning av musikstilar! Tänk dig ett hopkok av rockabilly, swing, lite jazz, klassiskt, opera och metal, så börjar du nog undra hur detta egentligen kan gå ihop. Men det gör det, på något vrickat sätt!
”Sing Along Songs for the Damned & Delirious” är en konstig men välsmakande soppa av musik. När man tror att man fått grepp om låtarna så överraskar detta band med partier av t ex operasång eller lite mjukt cellospelande. Stundtals är det dock ganska tunga toner som gäller och det gör att det sprider sig en obehaglig känsla över hela skivan, för att sedan blir ganska glad och munter för att återigen göra en helomvändning till en slags melankolisk stämning.
”Lucy Fears the Morning Star” är vacker lika mycket som “Bedlam Sticks” är hård och sjuk.
Jag får samma känsla som när jag tittar på en film av Tim Burton, kontrasten av färgstarka figurer och mörka landskap eller varför inte tvärtom. Ja, man blir nästan lite förvirrad av denna skiva. Vad sysslar Diablo Swing Orchestra med egentligen? Vad är deras syfte? Vill de förvränga våra hjärnor? Vad deras syfte än är så tillåter man dem göra sin grej.
Så ni förstår nog säkert nu att titeln på albumet är klockren!
Det svenska bandet har tydligen lånat sitt namn av en orkester från 1500-talet som vågade ifrågasätta den allt rikare kyrkan, vilket gjorde att musiken sågs som revolterande och diabolisk. Som inte det är nog visar det sig att 2(!) av medlemmarna i 2009-årsupplaga av Diablo Swing Orchestra är på något sätt släkt med den gamla orkestern.
Omslaget är även det väldigt fantasirikt, ritat av en svensk fantasykonstnär.
Det föreställer små barn som åker på en karusell. Något är dock väldigt fel, för de ser alldeles för glada ut… Ett plus i kanten för omslaget!

Betyg: 4/5

/Sara Andersson

Inga kommentarer: