fredag 14 september 2012

Konsertrecension

Opeth

Gröna Lund, Stockholm 120914Jag anländer precis när öppningslåten "The devil´s orchard" drar igång och det tar inte många sekunder innan jag inser att det här kommer att bli bra. Riktigt bra. Det är rejält med folk framför scenen, som numera troligtvis mest förknippas med det mentalt handikappade "Sommarkrysset", och bandet är taggat från the get go.
Åkerfeldt är som vanligt så där torrt rolig och berättar små lustigheter mellan låtarna, som att det är lite speciellt att spela på samma scen som Bob Marley, Alice Cooper och Lotta Engberg. Om Cooper förtäljer han en liten anekdot om skolkompisen Fredrik som när "Constrictor" kom ut, spelade in en hel sida på ett 90-band med bara "He´s back" och sedan spelades dessa 45 min rakt av på roliga timmen och sedan lyssnade de aldrig mer på den igen.
"Slither" kommer in som tredje låt och drar ner jubel när namnet Dio nämns. Det låter bra. Förbannat bra. Efter att ha pluggat nya plattan, eftersom den är "ny", så berättar Åkerfeldt att nu ska det bli lite mer hip hop och att nästa låt bär titeln "Yo motherfucker". Till allas glädje kastar de sig in i "Heir apparent" från magnifika "Watershed" och growlandet är tillbaka. Det är bra. Sjukt bra.
Efter detta finns det ingen återvändo. Åkerfeldt lyckas förlöjliga Göteborg och kalla staden för Sveriges anus och berättar hur "Demon of the fall" skrevs på ett vandrarhem tillsammans med två pundare i rummet.
Avslutande "Deliverance" sitter som ett smäck och Opeth lämnar verkligen scenen med flaggan i topp efter ganska exakt 90 minuter. Det här var absolut ett band i toppform. Ett väloljat maskineri som är något av det absolut bästa vårt avlånga land kan erbjuda musikvärlden. Det enda som håller bandet borta från fullpott är själva inramningen. Visst är Grönan trevligt, men jag får alltid känslan av att befinna mig mitt i "KISS meets the Phantom of the park" och det tar lite udden av det hela, men ni som inte var där missade verkligen något.

Betyg 4/5

Setlist:

The devil´s orchard
I feel the dark
Slither
The lines in my hand
Windowpane
Heir apparent
The grand conjuration
Demon of the fall
The drapery falls
Deliverance

/Niclas


Inga kommentarer: