torsdag 27 september 2012

Q&A med Dödaren!

När jag hörde bandet Dödaren kände jag direkt att några frågor var på sin plats. Sagt och gjort, en drös frågor av varierat slag skickades iväg till bandet och besvarades av trummisen Jon Solheim.

Varför på svenska?

Jon: Ja, vi är ju svenska. Varför Engelska? Ärligt talat så är det rätt konstigt att sjunga på ett annat språk, och just Engelska är så extremt urvattnat som språk. Lyssna på musik runt omkring Dig, och det mesta du hör på engelska hade aldrig funkat på Svenska. Det hade hörts hur tunt det är. Men att vi kör på Svenska har nog också att göra med att det är nytt, spännande och till stor del ogjort i vår genre. Vi tycker det är kul att vara obrydda om sådana saker.

Var kom namnet Dödaren ifrån och fanns det andra namn ni funderade på?

Jon: Namnet DÖDAREN leker med det faktum att somliga kallas mördare och somliga kallas hjältar när de har ihjäl andra människor. Kalla det samhällskritik om du vill. Det är lite lustigt, samtliga är de ju DÖDARE.

Var, när hur bildades Dödaren? Hade ni spelat tillsammans i några andra konstellationer innan ni strålade samman i Dödaren? -

Jon: Jag flyttade till Göteborg sensommaren 2010. Jag visste att Martin bodde i staden och vi hade spelat tillsammans förut, men i ombytta roller (Martin på trummor, jag på sång och gitarr). Vi hade snackat om att det vore ball att spela lite mer, helt utan förutsättningar eller en idé och vad det skulle bli av saker och ting. Vi träffades och lirade acke ett par kvällar tillsammans under hösten. Jag hade inte spelat trummor på ett bra tag och var rätt sugen på att göra det. Jag visste också att Martin var en jävel på att sjunga, lira gura och hitta på konstiga och okonventionella melodier, passager och harmonier, så det passade väldigt bra att skaffa en replokal och lite utrustning och bygga ut konceptet lite mer. Det gick väldigt snabbt, och vi rekryterade en gammal lumparpolare till mig (Fredrik) som jag känt längst av de tre andra i bandet. Vi hade lyssnat mycket på musik tillsammans i lumpen och jag visste att han lirade gura och hade bra (rätt) influenser när det kom till att skapa musik. Vid årskiftet 2010/2011 frågade jag om inte han skulle vara med och lira lite, och så blev det. Under hösten hade jag också lärt känna ytterligare en gitarrist, Eric. Vi hade börjat titta lite på ett annat projekt som jag jobbat med där vi båda spelat gitarr. När det kom till DÖDAREN, frågade jag om inte Eric ville spela bas med oss tre andra, och det ville han. Helt plötsligt var i fyra, och det tog inte lång tid att skapa första EPn. Inte "Maen" heller för den delen. Vi repar intensivt, och har gjort det sedan första dagen.

Hade någon av er släppt skivor tidigare? I

Jon: Inte på bolag. Jag har både spelat in och spelat på ett gäng skivor förut, Fredrik och Eric också. Martin? Kanske… haha.

Hur var det att spela in första EP´n "Flyttar in"?

Jon: Kul! Vi gjorde allt själva, i replokalen. Tveksam utrustning, tveksamma låtar, tveksamma förberedelser men med stort engagemang och kreativ vilja! Det blev hur bra som helst till slut, det tycker vi nog bara mer och mer ju längre tiden går…

Hur mycket material fanns att ta från inför inspelningen av fullängdaren "Maen"?

Jon: Vi hade alltså spelat in EPn ”Flyttar In” och en av låtarna kom ju med på debuten också (Guld). När vi spelade in EPn i april/maj 2011, så hade vi rätt mycket mer material som vi jobbat på under våren. Vi valde ut det som kändes mest rätt och som var mest färdigt till "Flyttar In". Under sommaren och hösten efteråt sattes nästan allt som vi jobbat på under året ihop för att bli "Maen". Efter EPn handlade det mycket om att sätta samman, komplettera och till viss del helt skapa nytt inför debuten som vi förberedde hela hösten för att spela in vid årsskiftet. Vi hade alltså rätt mycket, men mest fraktioner och lösa idéer.

Varför titeln "Maen"? (Hemorten?)

Jon: Vi spelade in plattan där helt enkelt.

Någon kul story från inspelningen?

Jon: Haha, ja, massor. Det hela var ett enda stort skratt. Eric är allergisk mot katter och det fanns en hel del av dom på Maen. De skulle ju givetvis vara på Eric som mest, särskilt när han skulle sova. För övrigt var djuren rätt tända på Eric överlag. En av hästarna visade minsann sin uppskattning över Erics besök i hagen på ett rätt övertygande sätt….

På vilket sätt bidrog producenten Thomas Eberger till inspelningen?

Jon: Thomas Eberger är inte producent. Han har inget med materialet att göra annat än att han mastrat den färdiga mixen som jag gjorde.

Är band som November och Abramis Brama givna influenser?

Jon: Jodå, särskilt Abramis. Vi har alla diggat dom rätt hårt under åren. Men parallellen kanske dras mest på grund av svenskan som sångspråk?

Minnen från första livegiget med bandet?

Jon: Det var den 26 oktober 2011. Vi har nästa spelning på samma datum 2012. Lite roligt sammanträffande. Vi fyllde Henriksberg som vi spelade på, var lite oväntat! Ingenting var sig likt på scen, men vi sydde ihop allt ganska bra ändå tycker jag.

Hur mycket har ni spelat live så här långt?

Jon: Hyfsat mycket. En gång i månaden ungefär under förra hösten och våren. Vi har bara spelat i Göteborg, så att köra oftare känns som att tjata ut saker och ting. Hoppas på att kunna fortsätta ungefär enligt det tempot, och hade gärna tagit oss utanför staden oftare!

Eric Rådegårds omslag till "Maen" är otroligt snyggt. Vad kan ni berätta om det?

Jon: Vi höll på länge med omslag. Pratade med konstnärer, tog foton, pillade med loggor. Sen en dag satt Eric hemma och vart väl inspirerad av texten till "Träden – Skogens Konung" och knåpade ihop trädet i ett nafs. Det var rätt bråttom att få fram något vid det laget. När han visade vad han gjort föll vi andra pladask. Det hade inte hänt för någon idé dittills, så det var rätt givet att vi skulle använda den bilden. Symboliserar vad vi håller på med på ett sjysst sätt.Vad var tanken bakom fotot där ni sitter i nivåer med armarna utsträckta?

Jon: Tanke? Jag vet inte vi kan säga att det finns nån särskild tanke där. Vi jobbar sällan med tankar på något sätt, haha. Flyttar In och Maen är spontana uttryck, fångade på band. Vi har alltid haft den approachen. Eric och hans tjej Ida hade en sjysst utsiktspunkt nära där de bor och vi gick dit en eftermiddag för att kolla läget med kameran. Det fanns en fin byggnadsstruktur där, nästan som ett mausoleum. Varför klättrade vi inte upp och fulade oss lite på den?, hade vi nog frågat oss i efterhand…

Hur ser närmsta framtiden ut och finns något gig i huvudstaden inbokat?

Jon: Ja, vi släpper plattan "Maen" i "fysiskt" format på TRANSUBSTANS i december. Det ska bli skitkul att äntligen göra en sån grej. Har nog vart en dröm för alla av oss. Kul att någon tycker det är så bra, att den är beredd att satsa på vårt material! Det kräver rätt mycket promotion och action för att få ut en platta och boka gig och grejer. Eftersom vi gör allt själva med inspelning, mix, foton och så vidare så har vi haft begränsade möjligheter att se till att vår skiva sprids, och just att fixa spelningar. Nu med ett bolag i ryggen hoppas vi få lite fart på spridningen, och att det ska bli lättare att få tag i spelningar. Konkurrensen är stenhård, men vi är taggade under tårna och åker gärna runt i landet för att spela framöver!

Lyssna HÄR 

/Niclas

Inga kommentarer: