torsdag 20 september 2012

Ett samtal med Doug Aldrich.Jag ska börja med att säga att jag fullkomligen avskyr teknik, eller rättare sagt, jag avskyr teknik som strular och inte gör det som den är avsedd att göra. Efter en lång dag ringer jag upp London för ett samtal med den alltid lika trevlige Doug Aldrich, David Coverdales numera högra hand. När samtalet är slut visar det sig att ingenting har spelats in. Detta har hänt vid några tillfällen förr. Bl a med en intervju med Zakk Wylde och en väldigt bra intervju med Porcupine Trees Steven Wilson. Nåväl, det finns inte så mycket att göra mer än att försöka återskapa så mycket som möjligt i huvudet.

Doug är för tillfället i London och spelar nu på söndag (23/9) i Västerås av alla ställen. Sigurdsgatan 25 är det som gäller. Ett trevligt ställe där jag inte för så länge sedan bevittnade ett svettigt gig med Testament. Doug har tidigare under dagen druckit kaffe med Glenn Hughes och hans fru, vilket han skrattar hjärtligt åt. Jag frågade om de någonsin snackar om att göra något tillsammans, vilket de gör, men som vid alla liknande tillfällen då musiker möts, så förblir 80% just bara snack. Han har även hängt en del med Zakk Wylde som bor på samma hotell och precis som resten av världen kan han bara konstatera att Zakk är lika galen nykter som han var onykter. En mycket tidig morgon i veckan gick brandlarmet på hotellet. Zakk bankade på Dougs dörr och var förbannad, ”Let´s get the motherfucker who did it!” skrek han rakt ut, medan Doug mest var yrvaken och tackade snällt nej till förslaget.
Jag frågade ganska omgående om ryktena kring hans medverkan på Lady Gagas kommande platta, men han kunde mest bara säga att han vare sig kunde dementera eller bekräfta, vilket självfallet får tydas som en bekräftelse. Han hade tystnadsplikt och sa bara att han tyckte att hon var jäkligt cool och att många låtar hade coola riff och melodier som var lätta att anpassa sig till. Han hade dock inga planer på att gå med i något ”female band”, som han uttryckte det.

Vidare så betade vi av Steamroller, det band han kommer med till Västerås. En trio bestående av honom själv, Brian Tichy och Michael Devin. Tichy lämnar dock skutan om någon vecka för andra projekt och ersätts av Joe Travers som spelar med Zappa plays Zappa och har även hand om Zappas ”tape vault”. De jammar och spelar allt möjligt fråm Michael jackson till Whitesnake och ZZ Top. De repeterade en gång var med Tichy och Travers innan turnén och setlisten skrivs precis före varje gig. Låtarna skiftar alltså ganska rejält från gig till gig. En kul sak att syssla med när Whitesnake inte turnerar. Kanske skulle det kunna bli en livecd av projektet, men det var inget som var planerat.

Whitesnake då? Jo, just nu är det en livedvd och dubbellivecd som det jobbas med, men man förstod att det helt klart är Coverdale som klargör vad som ska sägas och inte sägas om allt som har med Whitesnake att göra. Livedvd´n är från en och samma konsert, men han kunde inte uppge varifrån. Livecd´n består av en hel konsert och sedan en cd med livelåtar från olika platser. Allt kommer ut i sinom tid och det är Coverdale som håller i den biten. På frågan om nytt material sa Doug att de just nu inte hade skrivit något speciellt, men han var alltid öppen för att sätta igång när som helst. Whitesnake TV som man kunnat se några avsnitt av var en idé från Coverdale. Doug var på plats i Tahoe för något annat, men blev nästan väckt på morgonen av sångaren som tycket att de skulle hitta på något kul och bara köra på.En grej för fansen, som han trodde skulle fortsätta och även kunna fungera när de är ute på vägarna.

Jag undrade lite om stuioarbete idag och möjligheten som tekniken erbjuder, exemepelvis ProTools? Flera artister jag intervjuat på sistone har uttryckt en önskan om ett mer äkta sound, ”organic”, där man nästan låter misstag vara kvar i inspelningen. Han sa då att han nyligen spelat med några killar och jammat och spelat in det hela och inte gjort några ”overdubs” och han sa att det kändes väldigt befriande. Självfallet fixar man saker i studion, som exempelvis med livecd´n, men han var helt med på att så lite fixat som möjligt är det bästa. Han jämförde med musiken på amerikansk radio, country som pop, och hur man inte orkar lyssna efter ett tag för att det låter för perfekt.

Hans gamla band Burning Rain är på gång med en ny platta. Keith St John är med samt två andra musiker som var mycket intressanta, men som han inte kunde nämna då de ännu inte skrivit på några kontrakt. 12 låtar var klara och plattan släpps i slutet av året på Frontiers. Han var väldigt nöjd med resultatet. På frågan om några av låtarna var idéer som lagts fram till Whitesnake tidigare, så sa han att det inte direkt var så. Kanske någon sak, men överlag var det mesta från scratch och avsett för just Burning Rain.

Slutligen berättade han att han faktiskt jobbar på ett hemligt projekt. Det kom fram på frågan om ett eventuellt nytt soloalbum. Han kunde egentligen inte berätta så mycket, men han tyckte att det skulle bli väldigt spännande.

Doug Aldrich avslutade med att säga att om vi inte ses i Västerås så ses vi nästa år när Whitesnake ger sig ut på vägarna igen. Kan ett gig på SRF var på gång igen kanske?

/Niclas 

Inga kommentarer: